Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Bezzeg Olaszországban hároméves mélyponton az infláció

Olaszországban 0,6 százalékkal, közel három éve, 2021 februárja óta a legkisebb mértékben nőttek a fogyasztói árak decemberben éves összevetésben a novemberi 0,7 százalékos emelkedést követően – derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat honlapján pénteken közzétett előzetes adatokból.

Decemberben havi szinten 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Olaszországban az előző havi 0,5 százalékos visszaesést követően. Az Istat közleménye szerint az éves árnövekedés mérséklődéséhez elsősorban a szabályozott energiatermékek árának alakulása, valamint kisebb mértékben a feldolgozott élelmiszerek és alkoholos italok árának lassuló növekedése járult hozzá. A szabályozott energiatermékek árcsökkenése a novemberi 34,9 százalékról 41,7 százalékra gyorsult. Míg a nem szabályozott energiatermékek ára az előző havi 22,5 százalékos csökkenés után 21,1 százalékkal esett éves összehasonlításban.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) növekedési üteme decemberben éves szinten 0,5 százalékra mérséklődött a novemberi 0,6 százalékról. Havi összevetésben pedig 0,2 százalék emelkedést mértek a novemberi 0,6 százalékos csökkenés után. A feldolgozatlan élelmiszerek és az energia nélkül számított éves maginfláció az előző havi 3,6 százalékról 3,1 százalékra mérséklődött decemberben – ismertette a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock