2024 május 20

Nyakunkon az orosz elnökválasztás – Miben mesterkedik Putyin?

Egyelőre nem adtak ki hivatalos információt arról, hogy Putyin újraindul-e az államfői posztért, azonban a 2024 tavaszán megrendezésre kerülő orosz elnökválasztásokon az újságírói felvételeket máris korlátozták.

Putyin újra megküzd az államfői posztért?

December 31-én lesz huszonnégy éve annak, hogy Vlagyimir Putyin megjelent a nemzetközi politikában. 2000. március 26-án megválasztották Oroszország elnökének. Majd két évtizeddel később, 2018 májusa után Putyin már a negyedik elnöki mandátumát kezdhette el, miután hivatalos adatok szerint a szavazatok 77 százalékát szerezte meg. Független megfigyelők szerint kérdéses módon szerezte meg a negyedik elnöki ciklusát, és a mostani változtatások, korlátozások hasonló gyanakvást keltettek. Az aláírt törvénymódosítások egyesek szerint még több lehetőséget adnak arra, hogy a hatalom elcsalja a választásokat. Az ellenzék és az információáramlás elleni fokozott fellépése mellett Oroszország számos webhelyet és szolgáltatást is betiltott, köztük a Facebookot és az Instagramot. Ezen felül, ha egy adott szavazóhelyiség egy katonai egység területén van, akkor az újságírónak mindenekelőtt még az egység vezetőjétől kell engedélyt kérnie a forgatásra.

A jóváhagyott módosítások értelmében csak azok az újságírók tudósíthatnak a választási bizottságok üléseiről, akiknek regisztrált sajtótermékekkel van munkaszerződésük. Ez a törvény pedig megköti a szabadúszók és a független újságírók kezét. Ha újra indul a 71. életévét betöltő elnök, aki 24 éve vezeti az országot, várhatóan újabb hat évig maradhat a posztján.

Fokozódik az intenzitás, brutális számokat közöltek

Közben az orosz-ukrán háború is már a kétéves évfordulójához közelít. A legfrissebb adatok szerint a konfliktus tavaly februári kirobbanása óta az orosz sereg több mint 310 ezer főt veszített el. Az elhúzódó háború miatt azonban mindkét fél egyre jelentősebb veszteségeket szenved el.

Gyorsult az infláció Oroszországban. Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint októberben az éves infláció 6,7 százalékra gyorsult a szeptemberben mért 6 százalékról. Ezzel az éves infláció már a negyedik egymást követő hónapban állt a jegybanki 4 százalékos inflációs cél fölött.

Címlapkép forrása: Shutterstock