2024 május 26

Növekvő külkereskedelmi mérlegtöbbletet produkál a kelet-közép-európai térség

Kelet-Közép-Európa (KKE) külkereskedelmi mérlege márciusban az egy évvel korábbi hiánnyal szemben az utóbbi évek legnagyobb többletét mutatta az egyre növekvő autóexportnak és az energiaimport csökkenő költségeinek köszönhetően a kedden publikált adatok alapján.

A cseh nemzeti statisztikai hivatal jelentése szerint a cseh külkereskedelmi mérleg márciusban már a harmadik egymást követő hónapban 15,9 milliárd koronás (680 millió euró) többletet mutatott, jórész a személygépkocsi-export előző évihez képest 37 százalékos növekedésének köszönhetően. A gáz- és olajimport értéke ezzel szemben több mint 44 százalékkal csökkent. Hasonlóképpen Szlovákiában a 804 millió eurós márciusi többlet 2020 októbere óta a legmagasabb volt, a 10 milliárd eurót meghaladó export pedig az elmúlt évtizedben a legmagasabb lett. Magyarország külkereskedelmi mérlege már a második egymást követő hónapban mutatott többletet, márciusban 899 millió eurót, ami 2021 januárja óta a legmagasabb érték. Az első negyedévet 1,07 milliárd eurós külkereskedelmi mérlegtöbblettel zárta az ország, szemben az egy évvel korábbi 1,30 milliárd eurós hiánnyal.

Az energiaimport-költségek ugrásszerű emelkedése tavaly mély kereskedelmi hiányt okozott a térségben. Az energiaárak csökkenése 2023 elején azonban fordulatot hozott és emellett a beszállítói fennakadások is enyhültek, mérséklődött az autógyártáshoz szükséges chipek hiánya. A változatlanul bizonytalan energiaár-kilátások mellett elemzők a kereskedelmi mérleg további javulására számítanak a térség országaiban. Miközben a magyarországi belső kereslet várhatóan visszafogott marad a következő hónapokban is, az új exportkapacitások hozzájárulhatnak a külső egyensúly további javulásához, ami rövid távon a forint árfolyamát is támogathatja – írja az Erste Group Bank elemzése. A cseh Komercni Banka közgazdászai szerint pedig az autógyártás üzleti feltételeink a javulása és az energiaköltségek csökkenése a cseh külkereskedelmi mérleg hiányát 2023-ban 26 milliárd korona körülire, a tavalyi 200 milliárd koronás hiány töredékére csökkenti, majd 2024-ben a mérleg ismét többletbe billen át – prognosztizálták a Reutersnak.

Borítókép forrása: Shutterstock