2024 május 20

Nőtt az euróövezet ipari termelése

Februárban az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése havi összevetésben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint.

Februárban az euróövezet ipari termelése az elemzői várakozásokkal összhangban 0,8 százalékkal nőtt januárhoz képest, amikor 3,0 százalékos zsugorodást jegyeztek fel. A tőkejavak termelése 1,2 százalékkal nőtt az előző havi 15,5 százalékos zsugorodást követően. Az energiatermelés 3,0 százalékkal esett a januári 0,4 százalékos bővülés után.

Eközben a tartós fogyasztási cikkek előállítása 1,4 százalékkal nőtt februárban a januári 1,2 százalékos csökkenés után. A nem tartós fogyasztási cikkek termelése pedig 0,9 százalékkal esett vissza a januári 0,2 százalékos zsugorodás után. A köztes javak termelése januárban 2,3 százalékkal, februárban 0,5 százalékkal nőtt.

Az Eurostat által közzétett adatok szerint az euróövezet ipari termelése februárban 6,4 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. Egy hónappal korábban, januárban is jelentős, 6,6 százalékos éves visszaesést regisztráltak. Tavaly május óta december volt az egyetlen hónap, amikor az euróövezet ipari termelése bővülést mutatott éves összevetésben.

Nőtt az euróövezet ipari termelése

Az Európai Unióban az ipari termelés éves szinten 5,4 százalékkal csökkent a januári 5,6 százalékos zsugorodás után, míg havi összevetésben 0,7 százalék volt a bővülés a januári 2,7 százalékos visszaesés után.

Borítókép forrása: Shutterstock