2024 május 21

Németország elkerülheti az idén a recessziót

Németország elkerüli a gazdasági recessziót a vezető német gazdaságkutató intézetekből álló „Bölcsek Tanácsa” szerdán publikált legfrissebb prognózisa szerint.

A kilátásokon elsősorban az energiaellátás stabilizálása javított, a gazdaságkutatók meglátása szerint azonba a helyzet továbbra is „feszült”. Az intézetek 0,2 százalékos gazdasági növekedést várnak ebben az évben Németországban. Az évente két alkalommal kiadott prognózisuk előző számában még 0,2 százalékos GDP-csökkenést jeleztek az idei évre. A növekedés üteme jövőre pedig 1,3 százalékra emelkedik. „A vásárlóerő inflációs eredetű gyengülése, a finanszírozási kondíciók romlása és az exportkereslet vontatott növekedése akadályozza meg az idén, de még jövőre is a lendületes növekedést” – fogalmazott Monika Schnitzer, a szakértői tanács elnöke. A fogyasztói árak terén csak jövőre lehet számítani érzékelhető enyhülésre, mivel a bérek emelkedése és a magas termelői árak még huzamosabb ideig hozzájárulnak az inflációs nyomáshoz. Martin Werding, a szakértői testület tagja szerint „az inflációs nyomás egyre szélesebb körben terjed ki a gazdasági különböző ágazataira”. A testület ezért az idén 6,6 százalékos, jövőre pedig 3,0 százalékos inflációt vár. Az őszi prognózisban elsősorban a gázellátás feltételezett hiányára alapozták a gazdasági kutatók recessziót jósló borús növekedési előrejelzésüket. Az energiapiacokon azonban azóta stabilizálódni látszik a helyzet. Ennek köszönhetően már az Európai Bizottság és a német kormány is javított németországi növekedési prognózisán és szerény mértékű gyarapodást jeleznek előre.

A német gazdaságkutatók azonban a következő téli szezonra továbbra is „jelentős kockázatokat” látnak az energiaellátásban. „Ahhoz, hogy a következő téli szezonra fel lehessen tölteni a gáztárolókat, szükség van az energiatakarékossági intézkedések fenntartására” – mondta Veronika Grimm, a testület másik tagja hozzátéve, hogy Németországnak ebben az esetben is növelnie kell az energiaimportot. A pénzügyi rendszer stabilitását nem veszélyeztetik a banki szektorban jelenleg tapasztalható problémák a gazdaságkutatók véleménye szerint, a helyzet ugyanis nem hasonlítható a 2008-as pénzügyi krízishez. „A probléma egyes bankok gazdálkodásából ered, nem pedig valamely befektetési eszköz általános elértéktelenedéséből” – mutatott rá Ulrike Malmendier a tanács tagja, hangsúlyozva, hogy a bankközi piacon zavartalan a reálgazdaság hitelellátása.