2024 július 25

Nem változtatott alapkamon a Bank of England

A várakozásoknak megfelelően nem módosította tavaly augusztus óta érvényes 5,25 százalékos alapkamatát idei első kamatdöntő ülésén a Bank of England.

A brit jegybank – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság központi bankja – tizennégy kamatemelést hajtott végre azután, hogy 2021 decemberében, 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva elkezdte szigorítási ciklusát az inflációs nyomás enyhítése végett. Az így elért 5,25 százalékos alapkamat csaknem 16 évi csúcs.

Kamatemelési sorozat

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt ugyanakkor a negyedik egymás után, amelyen a monetáris testület nem módosította a jegybanki kamatszintet. A Bank of England csütörtöki beszámolója szerint a kilenctagú tanács megosztott volt: hatan kamattartásra, ketten 0,25 százalékpontos emelésre szavaztak, egy tanácstag – a monetáris szigorítási ciklus kezdete óta először – ugyanilyen mértékű kamatcsökkentésre voksolt.

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója a kamattartásról szóló döntés csütörtöki bejelentése utáni sajtótájékoztatóján ugyanakkor arra intette a piaci szereplőket, hogy egyelőre ne számoljanak jegybanki kamatcsökkentéssel. Bailey kijelentette: az utóbbi hónapokban „volt néhány jó hír”, mindenekelőtt az, hogy a tizenkét havi brit infláció az egy évvel ezelőtt mért 10 százalékról 4 százalékra lassult, vagyis „megfelelő irányban halad”. A kormányzó szerint azonban még nem jött el a kamatcsökkentés ideje, mivel a jegybanknak nagyobb biztonsággal meg kell győződnie arról, hogy az infláció egészen a 2 százalékos célszintre csökken és ott is marad.

A monetáris tanács a kamatdöntés csütörtöki bejelentéséhez fűzött előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy az éves összevetésű infláció az idei második negyedévben átmenetileg a Bank of England 2 százalékos célszintjére csökken, a harmadik és a negyedik negyedévben azonban ismét gyorsulni kezd, mivel az energiaárak negatív – vagyis inflációcsökkentő – hatása 2024 második felében várhatóan gyengül. A pénzügypolitikai testület modális előrejelzési forgatókönyve szerint az infláció kétévi időtávlatban 2,3 százalék, háromévi távlatban 1,9 százalék lesz. A tizenkét havi brit infláció 2022 szeptembere és tavaly március között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot, és 2022 októberében tetőzött 11,1 százalékkal – ismertette a távirati iroda.

Éves infláció

A 2022 októberében mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött Nagy-Britanniában. Az indikatív modellezéssel hosszabb távra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel. Decemberben 4 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában, de az ütem a várakozásokkal ellentétben valamelyest gyorsult, novemberben ugyanis 3,9 százalék volt az éves brit infláció.