2023 november 29

Nem csökkent tovább a brit infláció üteme

A várakozásokkal ellentétben szeptemberben nem csökkent tovább a brit infláció üteme.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a fogyasztói árak átlagosan 6,7 százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban. Augusztusban ugyanilyen ütemű tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában. Az elemzői előrejelzések átlaga 6,6 százalékra lassuló éves inflációt valószínűsített szeptemberre. Júliusban 6,8 százalékos, júniusban 7,9 százalékos, áprilisban és májusban egyaránt 8,7 százalékos éves inflációt mértek Nagy-Britanniában, vagyis augusztus volt a harmadik olyan hónap egymás után, amikor tizenkét havi összevetésben lassult a fogyasztói árak emelkedési üteme. Ezt a csökkenési folyamatot állította meg az augusztushoz képest stagnáló szeptemberi éves infláció.

Az éves szintű brit infláció tavaly szeptember és az idei év márciusa között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot. A tavaly októberben mért 11,1 százalékos ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött. Az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt a tavaly októberinél magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel. Szeptember volt ugyanakkor a hatodik olyan hónap egymás után, amikor az éves inflációs ütem az egyszámjegyű tartományban járt. A tizenkét havi brit infláció csökkenésének szeptemberi megtorpanását a statisztikai hivatal szerdai beszámolója szerint az okozta, hogy havi összevetésben 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az élelmiszerek éves áremelkedése a múlt hónapban is lassult: ebben a termékkategóriában átlagosan 12,2 százalékkal emelkedtek a kiskereskedelmi árak a szeptemberrel zárult tizenkét hónapban az augusztusi 13,6, a júliusi 14,9, a júniusi 17,4, a májusi 18,4, az áprilisi 19,1 és a márciusi 19,2 százalékos éves drágulás után. A beszámoló szerint ugyanakkor ennek dezinflációs hatását ellentételezte az üzemanyagok árának emelkedése. A motorbenzin literje átlagosan 1,536 fontba (684 forintba) került szeptemberben, 5,1 pennyvel többe, mint augusztusban. A dízelüzemanyag 6,3 pennys havi emelkedéssel literenként átlagosan 1,574 fontra (700 forintra) drágult. A szerdai inflációs jelentés szerint mindez azt jelenti, hogy az üzemanyagok éves összevetésű árcsökkenésének üteme 9,7 százalékra lassult szeptemberben az augusztusi 16,4 százalékos és a júliusi 24,9 százalékos tizenkét havi összevetésű visszaesés után.

A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a brit infláció még mindig több mint a háromszorosa a jegybanki célszintnek. Ebben az inflációs környezetben a Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – több mint másfél évig folyamatosan és agresszív mértékben szigorította monetáris politikáját. A brit központi bank 2021. december 16-án kezdte a szigorítási ciklust az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és az azóta végrehajtott tizennégy kamatemelés nyomán jelenlegi alapkamata 5,25 százalék; ez 15 éves csúcs. Szeptemberben azonban – a brit gazdaság teljesítményének gyengülésére utaló adatokra reagálva – a Bank of England a kamatemelési ciklus kezdete óta először nem módosította irányadó kamatát – közölte a távirati iroda.