2024 május 27

Negatív tartományban a német gazdaság megítélése

A vártnál kevésbé, de romlott a ZEW gazdaságkutató intézet németországi hangulatindexe decemberre vonatkozóan a felmérés kedden publikált eredménye alapján.

A ZEW felmérésében 29,9 pontra csökkent a decemberi gazdasági hangulatindex Németországban az előző havi 31,7 pontról. Gazdasági szakértők nagyobb csökkenésre számítottak, 25,1 pontot vártak decemberre. Az index csökkenése alapján a gazdasági szereplők kevésbé élénk növekedésre számítanak az elkövetkező hat hónapban, mint az előző felmérésben – ismertette a távirati iroda.

Az aktuális helyzet megítélése nagyot romlott Németországban és június óta először billent át negatív tartományba. A vonatkozó indikátor értéke 19,9 ponttal esett mínusz 7,4 pontra. Elemzők 5 pontra számítottak a pozitív oldalon. Az aktuális helyzet megítélése az euróövezetre vonatkozóan is nagyot romlott és szintén negatív tartományba billent. A mutatószám 13,9 ponttal mínusz 2,3 pontra esett. A konjunkturális kilátások megítélése azonban kissé javult, 0,9 ponttal emelkedett 26,8 pontra.