2024 július 20

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Oroszország besorolását a Moody’s

A Moody’s vasárnap Londonban soron kívül bejelentette, hogy az eddigi „B3”-ról „Ca”-ra rontotta a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú orosz államadósság-kötelezettségek osztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A Moody’s az ukrajnai háború kezdete óta másodszor minősítette le az orosz államadósság-besorolást. A cég csütörtökön megvonta Oroszországtól a befektetési ajánlású szuverén osztályzatot, az addigi „Baa3”-ról egyszerre hat fokozattal „B3”-ra rontva a minősítést, és az új besorolást is további leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alatt tartotta.

A Moody’s a vasárnapi bejelentés szerint e felülvizsgálat alapján döntött úgy, hogy az eddigi „B3” szintről további négy fokozattal a spekulatív sávon belül még mélyebben lévő „Ca”-ra rontja tovább az orosz osztályzatot. A hitelminősítő így néhány napon belül tíz fokozattal minősítette vissza Oroszország hosszú futamidejű külső és hazai államadósságának besorolását. A cég meghatározása szerint a „Ca” minősítés azt jelzi, hogy az e besorolással nyilvántartott adósságkötelezettségek esetében valószínűleg már bekövetkezett, vagy nagyon közel van a törlesztési csődhelyzet, bár van valamelyes kilátás a kamat- és a tőketartozások behajtására. A Moody’s osztályzati listáján az Oroszországnak vasárnap megadott „Ca” besorolásnál már csak egy rosszabb minősítés létezik, a „C”, amely rendszerint már bekövetkezett törlesztési csődöt és csekély későbbi törlesztési kilátásokat tükröz. Oroszország vasárnapi leminősítésének indoklásában a Moody’s kiemeli: a nyugati országok által az ukrajnai invázió után érvénybe léptetett, nagyon magas szinten összehangolt szankciók érdemben rontották Oroszország képességét arra, hogy időben eleget tegyen államadósság-törlesztési kötelezettségeinek. Azzal, hogy korlátozták egyes orosz bankok hozzáférését a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózathoz, és ezzel egy időben közvetlenül is szankcionáltak nagy, állami tulajdonú orosz bankokat – beleértve az orosz jegybankot -, gyakorlatilag elzárták ezeket az intézményeket a globális pénzügyi rendszertől, kivételes mértékben megnehezítve részvételüket a nemzetközi tranzakciókban – áll a Moody’s elemzésében.

A hitelminősítő szerint mindez tetézi az ahhoz fűződő, már eddig is jelentős aggályokat, hogy Oroszország mennyire lesz egyáltalán hajlandó adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítésére. Mindezt egybevetve a Moody’s közölte: helyzetértékelése szerint jelentősen megnőtt az orosz törlesztési csőd kockázata. Az orosz nyersolaj- és földgázexportból eredő devizabevételek enyhíthetik a súlyos szankciók hatásait, de ez sem zárja ki a tartós gazdasági felfordulás és a sokkokkal szembeni növekvő gazdasági érzékenység igen magas valószínűségét – áll a Moody’s vasárnapi elemzésében. A cég szerint ráadásul a szankciók esetleges még további szigorítása már ezt a fontos devizaforrást is érintheti. A Moody’s a vasárnapi leminősítés után rosszabb szuverén osztályzattal tartja nyilván Oroszországot, mint Ukrajnát. A hitelminősítő pénteken az addigi „B3”-ról két fokozattal „Caa2”-re minősítette vissza Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát. A „Caa2” besorolás a Moody’s listáján – jóllehet szintén mélyen a spekulatív sávban van – két fokozattal jobb, mint az Oroszországra vasárnap óta érvényes „Ca” – közölte a távirati iroda.