2024 május 22

Na persze, a román gazdaság 2,3 százalékkal nőtt

A román bruttó hazai termék (GDP) 2,3 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához mérten. Ezt közölte kedden gyorsjelentésében az országos statisztikai intézet (INS).

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 2,8 százalékos volt a növekedés. A tavalyi utolsó negyedévhez mérten, a szezonális és naptárhatást is figyelembe véve 0,1 százalékkal nőtt a román GDP január és március között. A statisztikai intézet módosításokat is közölt a tavalyi évre vonatkozóan. Így a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 2022 első három hónapjában 1,3 százalékkal, a második negyedévben 1,2 százalékkal, a harmadik negyedévben 1,2 százalékkal, a negyedik negyedévben 1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. Az előző negyedévekhez mérten. A bukaresti kormány előrejelzési szakbizottsága az idei év egészére 2,8 százalékos növekedést prognosztizált. A nemzetközi pénzintézetek azonban kevésbé derűlátók – ismertette a távirati iroda.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) április közepén 2,4 százalékra csökkentette az idei román gazdasági növekedési várakozását. A Világbank szerint 2023-ban 2,6 százalékos, az Európai Bizottság szerint 2,5 százalékos, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank előrejelzése szerint pedig 1,7 százalékos GDP-bővülésre lehet számítani Romániában.