2023 december 10

Mérséklődött az infláció az euróövezetben

Szeptemberben az euróövezetben és az Európai Unióban is mérséklődött az infláció éves üteme – közölte végleges adatként az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.

Az euróövezetben az augusztusi 5,2 százalékról 4,3 százalékra, 2021 októbere óta a legalacsonyabbra csökkent az uniós összehasonlítási célokra kalkulált éves harmonizált fogyasztói árindex (HICP) szeptemberben. Az energiaárak csökkenése 4,6 százalékra gyorsult az augusztusi 3,3 százalék esés után. A legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek ára emelkedett szeptemberben, 8,8 százalékkal, ami azonban lassulás az augusztusi 9,7 százalékos növekedést követően.

A szolgáltatások ára is lassuló ütemben, 4,7 százalékkal emelkedett az augusztusban regisztrált 5,5 százalék után. Az energia, élelmiszer, alkoholos és dohánytermékek nélkül számolt fogyasztói árindex, a maginfláció 4,5 százalékra lassult az augusztusi 5,3 százalékról. Havi szinten 0,2 százalékra mérséklődött a maginfláció szeptemberben az augusztusi 0,3 százalék után az euróövezetben. Az Eurostat kimutatása szerint szeptemberben az Európai Unióban a HICP 4,9 százalékra lassult az augusztusi 5,9 százalékról éves összevetésben – ismertette a távirati iroda.