2024 április 17

Meredekebben nőhet a cseh GDP

Javította a cseh gazdasági előrejelzését a prágai pénzügyminisztérium. A kedden nyilvánosságra hozott új előrejelzése szerint az idén 3,2 százalékkal fog emelkedni a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban, míg áprilisban a tárca 3,1 százalékos növekedést várt.

A jövő évben az eddigi 3,7 százalék helyett a pénzügyminisztérium a cseh gazdaság 4,2 százalékos bővülésével számol. A gazdasági növekedés motorja továbbra is a beruházások és a háztartások fogyasztása lesz – olvasható a pénzügyminisztérium anyagában.

Tavaly a koronavírus-járvány okozta problémák következtében a cseh GDP 5,8 százalékkal esett vissza. A minisztérium javította a közkiadások prognózisát is. Az idén a tárca a közkiadások 7,7 százalékos hiányával számol. A pénzügyminisztérium előrejelzése hasonló adatokkal számol, mint a két hete nyilvánosságra hozott jegybanki prognózis. A jegybank szerint az idén a cseh gazdaság 3,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal bővül.

Mindkét esetben az előrejelzés kedvezőbb, mint tavasszal. A cseh bankszövetség múltheti prognózisa szerint az idei növekedés 3,4 százalékos, a jövő évi pedig 4,5 százalékos lesz.