2024 május 25

Májusban a vártnál jobban javult a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe

Az elemzők által vártnál jelentősebben javult a Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn ismertetett euróövezeti befektetői hangulatindexe.

A Sentix euróövezeti befektetői bizalmat tükröző májusi konjunktúraindexe mínusz 3,6 pontra, 2022 februárja óta a legmagasabbra emelkedett az áprilisi mínusz 5,9 pontról. Májusban a befektetői hangulatindex már sorban a hetedik hónapban javult. A piac gyengébb adatra, mínusz 5,0 pontra számított májusra. Az alindexek közül az aktuális helyzet megítélésének mutatószáma ugyancsak hetedik hónapja jelez javulást, májusban mínusz 14,3 pontra, egy éve a legmagasabbra emelkedett az előző havi mínusz 16,3 pont után.

A gazdasági várakozások almutatója immár zsinórban a nyolcadik hónapban emelkedett: májusban az előző havi 5,0 pontról 7,8 pontra, 2022 februárja óta a legmagasabb szintre erősödött. A jelentés összeállítói kiemelték: az euróövezeti index ismét emelkedett, mind az aktuális helyzet megítélése, mind a várakozások apránként, de egyenletesen és folyamatosan javulnak.

A Sentix közleménye szerint a világgazdasági javulás nyomán kis lépésekben halad a német gazdaság stabilizálódása is. A Sentix németországi befektetői bizalmat tükröző konjunktúraindexe is javult májusban: mínusz 17,5 pontra, 2023 májusa óta a legmagasabb szintre emelkedett az áprilisi mínusz 20,5 pontról.

Az alindexek közül az aktuális helyzet megítélésének mutatószáma májusban mínusz 33,5 pontot, 2023 júliusa óta a legkedvezőbb szintet érte el az előző havi mínusz 36,0 pont után. A gazdasági várakozások almutatója májusban az előző havi mínusz 3,5 pontról 0,0 pontra javult, ezzel 2022 februárja óta először hagyta el a gazdasági aktivitás lassulását jelző negatív tartományt. Az 1178 befektető részvételével végzett közvélemény-kutatást május 2. és május 4. között végezték.