2024 július 18

Lassult a német infláció

Lassult a németországi infláció júniusban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló hétfői jelentése szerint.

Júniusban a fogyasztói árindex 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Egy hónappal korábban, májusban 2,4 százalékon állt az infláció Németországban. Az elemzői konszenzusban 2,3 százalék szerepelt júniusra. Havi bázison május után júniusban is 0,1 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex, elmaradva az elemzők által várt 0,2 százalékos növekedéstől. Németországban az energiaárak 2,1 százalékkal estek júniusban az egy évvel korábbihoz képest, miután májusban kisebb mértékben, 1,1 százalékkal csökkentek, ugyanakkor az élelmiszerárak gyorsuló ütemben, 1,1 százalékkal emelkedtek éves bázison a májusi 0,6 százalékos drágulást követően. A szolgáltatások ára májusban és júniusban egyaránt 3,9 százalékkal nőtt. A gyakran volatilis energiaárak és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció júniusban 2,9 százalék, 2022 februárja óta a legalacsonyabb volt a májusi 3,0 százalékot követően.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált HICP harmonizált fogyasztói árindex-emelkedés júniusban éves bázison 2,5 százalékra csökkent a májusi 2,8 százalékról, havi bázison pedig júniusban is a májusival megegyező 0,2 százalékos volt.