2024 február 28

Kissé javult a feldolgozóipari aktivitás az euróövezetben

Novemberben javult kissé a feldolgozóipari aktivitás az euróövezetben, de így is teljesítménycsökkenést mutat, bár május óta a legkisebb mértékűt. Ez derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank közös beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken publikált legfrissebb kimutatásából.

Novemberben a feldolgozóipari BMI 44,2 pontra emelkedett a várt 43,8 pont helyett az előző havi 43,1 pontról. A novemberben elért érték már sorban a tizenhetedik hónapja a feldolgozóipari teljesítmény romlását jelzi. A BMI 50 pont alatti értéke ugyanis a vizsgált gazdasági teljesítmény romlását, 50 pont feletti értéke pedig a gyarapodását jelzi. A legnagyobb romlást Ausztriában mutatták ki 42,2 pontos BMI mutatóval, közvetlenül a nyomában Németország 42,6 ponttal és Franciaország 42,9 ponttal. Az olasz feldolgozóipari BMI 44,4 pontot, a spanyol 46,3 pontot ért el novemberben – ismertette a távirati iroda.

Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza a BMI-adatokat kommentálva elmondta, hogy nem a legszebb november volt a mostani, mert „a termelés továbbra is csökken, és a cégek már a hatodik egymást követő hónapban csökkentették a létszámot. Persze, szinte minden részindex felélénkült egy kicsit. A javulások azonban többnyire visszafogottak, hiányzik belőlük az a dinamizmus, amire egy emelkedő tendencia kimondásához szükség lenne. Úgy tűnik, hogy a fogyasztási cikkek ágazata valamivel jobb helyzetben van, mint a köztes termékek és a beruházási cikkeké, ami a recesszióra jellemző minta, amikor a magánfogyasztás jelentős része hajlamos megőrizni stabilitását”. Rubia a szerint a feldolgozóipari adatok jelenlegi állása alapján egyhamar nem lehet fordulatra számítani.