2024 július 13

Két évtizedes csúcson a gazdasági aktivitás az euróövezetben

A járványvédelmi korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően több mint két évtizede a legnagyobb volt a gazdasági aktivitás júliusban az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzserek körében végzett felmérése alapján – adta hírül a távirati iroda.

A Markit júliusi felmérésének előzetes adatai alapján a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI 2000 júliusa óta a legmagasabb szintre, 60,6 pontra nőtt a júniusi 59,5 pontról. Elemzők kevésbé javuló mutatóra, 60 pontra számítottak.

A szolgáltatóipari BMI a vártnál lényegesen nagyobb mértékben emelkedett, 60,4 pontra nőtt, ami 2006 júniusa óta a legmagasabb érték, és felülmúlta a becsült 59,5 pontot a júniusi 58,3 pont után.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 62,6 pont lett, alacsonyabb a júniusi rekordszintű 63,4 pontnál, de minimálisan jobb az elemzői várakozások átlagában szereplő 62,5 pontnál.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatt értéke pedig a csökkenését jelzi.

A feldolgozóipari BMI júliusra vonatkozó végleges adatát augusztus 2-án, a szolgáltatóipari és a kompozit BMI adatait pedig augusztus 4-én közli a Markit.