2024 június 20

Jöhet a nettó nulla kibocsátású ipar

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt. Ennek célja az, hogy az EU belső piaca alkalmas legyen megvalósítani az ipar szén-dioxid-mentességét. Tájékoztatott az uniós tanács.

Az elfogadott jogszabály célja a tiszta technológiák uniós gyártásának fokozása, valamint annak biztosítása, hogy az Európai Unió megfelelő eszközökkel rendelkezzen a tiszta energiára átálláshoz. A jogszabály meg kívánja erősíteni a nulla nettó kibocsátású uniós gyártás ellenálló és versenyképességét, biztonságosabbá és fenntarthatóbbá teszi az energiarendszereket.

Jobb feltételeket teremt a nulla nettó kibocsátású projektek létrehozásához Európában. Vonzza a beruházásokat azzal a céllal, hogy az unió nulla nettó technológiai gyártási kapacitása 2030-ra megközelítse vagy elérje az építési igények legalább 40 százalékát. Fel fogja gyorsítani az EU 2030-ra vonatkozó éghajlat- és energiapolitikai céljainak eléréséhez szükséges és a klímasemlegességre való átállást. Továbbá támogatja az EU energiafüggetlenség érdekében tett erőfeszítéseit.

A jogszabály továbbá meg kívánja teremteni a legjobb feltételeket azon ágazatok számára, amelyek létfontosságúak ahhoz, hogy 2050-re az EU elérje a nettó nulla kibocsátást. Olyan technológiákkal foglalkozik, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a dekarbonizációhoz.

A támogatandó technológiák közé tartozik az atomenergia, a napenergia és naphőenergia, a szárazföldi szélenergia és tengeri megújuló energia. Az akkumulátorok és egyéb energiatárolók, a hőszivattyúk és a geotermikus energia. Az elektrolizátorok és az üzemanyagcellák, a fenntartható alternatív üzemanyag-technológiák, a kis moduláris reaktorok. A jogszabály aláírását követő kihirdetése napján hatályba lép.

Képek forrása: Shutterstock