Rendkívüli Hírek:

2023 június 03

Janet Yellen: az Egyesült Államok nem válhat fizetésképtelenné

Az Egyesült Államok fizetésképtelenné válásának globális gazdasági és pénzügyi következményeire és a kínai „gazdasági kényszer” elleni fellépés fontosságára a hívta fel a figyelmet a világ legfejlettebb iparosodott országait tömörítő G7-ek pénzügyminisztereinek háromnapos tanácskozása előtt a japáni Niigatában tartott sajtótájékoztatón Janet Yellen.

A június 1-jei amerikai fizetésképtelenség „gazdasági és pénzügyi katasztrófát okozhat, ami „globális visszaesést váltana ki” és valószínűleg „messze visszavetné a világot” – mondta. „A fizetésképtelenség őszintén szólva elképzelhetetlen” – tette hozzá az amerikai pénzügyminiszter. „Amerikának soha nem lenne szabad fizetésképtelenné válnia”, mert az súlyosan aláásná az Egyesült Államok mellett az egész világgazdaságot is. Yellen a Kína által más országokkal szemben alkalmazott „gazdasági kényszerről” szólva az amerikai pénzügyminiszter kijelentette, hogy a szervezet számos tagja osztja az Egyesült Államok aggodalmát és mérlegelik a lehetséges ellenintézkedéseket.

Washington a Kínába irányuló befektetések célzott korlátozását is fontolóra vette és ezt a lehetőséget megvitatta a G7-es partnereivel is – közölte. Elmondta, hogy az amerikai kormány még nem hozott végleges döntést ennek az eszköznek az alkalmazásáról, hanem szövetségeseivel kívánja megvitatni és kidolgozni azt. Fernando Haddad brazil pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélésén Janet Yellen kiemelte az Egyesült Államok és Brazília közös céljait az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a demokratikus értékek megvédésében odahaza és külföldön.

„Mindannyiunknak együtt kell működnünk a napjainkban előttünk álló globális kihívások kezelésében, és Brazília szerepe ezekben a globális erőfeszítésekben kulcsfontosságú lesz a G20-ak jövő évi elnöksége során” – fogalmazott. Elmondta, hogy a két ország közös célokat tűzött ki az éghajlatváltozással, a magas színvonalú infrastruktúra kiépítésével, a magántőke fejlesztésre való mozgósításával és a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatban is. Yellen beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei nagy erőkkel fognak fellépni az Oroszország által alkalmazott szankciók kijátszása ellen.

Hangsúlyozta, hogy erőfeszítéseket tesznek az alacsonyabb és közepes jövedelmű országokkal együtt rugalmasabb ellátási láncok kiépítésére. Japán, a G7-ek idei elnöke meghívta Brazíliát, hogy Indiával, Indonéziával és az Afrikai Unióval együtt vegyen részt a csoport pénzügyminisztereinek és jegybanki elnökeinek e heti találkozóján. Jövőre Brazília vezeti majd a világ 20 legnagyobb és legjelentősebb feltörekvő gazdaságaiból álló országcsoportot – közölte a távirati iroda.