Rendkívüli Hírek:

2024 február 21

Idén másodszorra kellett igazítani a román költségvetést

Elfogadta a román kormány pénteki ülésén az idei második költségvetés-kiigazítást, amely 2021-re változatlanul 7,13 százalékos GDP-arányos államháztartás-hiánnyal számol – ismertette a távirati iroda.

Adrian Caciu pénzügyminiszter a kormányülést követően elmondta: biztosították, hogy minden betervezett állami kiadást fedezni tudjanak a költségvetésből az év végéig. Közölte, hogy a közalkalmazotti béreket és nyugdíjakat is maradéktalanul és késedelem nélkül folyósítani fogják.

A csütörtökön hivatalába iktatott új román kormány módosítása nyomán az államháztartási hiány abszolút értékben 84,905 milliárd lej (1 lej=74,27 forint), ami 1,1 milliárd lejjel nagyobb a korábban tervezettnél. A deficit azonban GDP-arányosan nem haladja meg a korábban vállalt 7,13 százalékot, mivel abszolút értékben a román bruttó hazai termék is várhatóan nagyobb lesz.

A kiigazításkor a legtöbb pénzt az egészségügyi és a munkaügyi minisztérium kapta, ugyanakkor nagyobb forrásmegvonást a mezőgazdasági és közlekedési minisztériumok szenvedtek el. A román költségvetési tanács szerint tekintettel arra, hogy az idén a jelentősen nőttek a bevételek a tavalyihoz képest, nem lett volna szabad abszolút értékben növelni a hiányt, még akkor sem, ha a GDP-arányosan vállalt deficit nem változik. A testület ugyanakkor úgy értékelte, hogy a most elfogadott kiigazítás értelmében tartható a december végére tervezett 7,13 százalékos deficit.