2024 június 20

Háború – A nyugat rendesen megpakolta Ukrajnát fegyverekkel

A háború kezdete óta ömlenek a NATO fegyverek Ukrajnába, melyeknek köszönhetően az ukránok továbbra is fel tudják venni a harcot az oroszokkal. A napokban felröppent a hír, hogy Amerika megint beadta a derekát, és újabb szuperfegyvert kaphatnak az ukránok. Ennek ellenére még több hónapba telhet, mire azok megérkeznek. Hasonlóan sokáig tartott, amíg a tavaszi nagy offenzívához szükséges összes fegyver megérkezett Ukrajnába. A háború azonban nyeli a NATO fegyvereket, és ez miatt a nyugati nagyhatalmak nem állhatnak le a szállításokkal, hiszen akkor billenne a háborús mérleg. Egyes szakértők véleménye szerint viszont a fegyverszállítások helyett inkább már tárgyalóasztalhoz kellene ültetni a feleket, ezzel sok ezer emberéletet megmentve. A NATO fegyverszállítása miatt az oroszok nem bírják áttörni az ukránok védelmét, azonban a Kreml többször is világossá tette, hogy csak Ukrajna teljes átadása fogadható el számukra. Ukrajna viszont ragaszkodik az elvesztett területek visszaszerzéséhez, annak ellenére, hogy meggyűlik a baja a mélyen beágyazott orosz védelmi vonalakkal.

A háború kezdete óta milliárdok folytak Ukrajnába

SIPRI 2022-es jelentése szerint 2018-2022 között 29 országból érkezett jelentős fegyverexport Ukrajnába. Ukrajna volt a tizennegyedik legnagyobb fegyverimportőr ezen időszakban, és a globális export 2 százaléka érkezett az országba. 2022-ben azonban fellépett a harmadik helyre, ami a fegyverimportot jelenti. Ukrajna a háború kirobbanása óta már több, mint 43 milliárd dollárt kapott az Egyesült Államoktól. Augusztus második felében történt legfontosabb események közé tartoznak:

  • Augusztus 15-én Svédország további 314 millió dollárnyi katonai segélyt ígért, ami magába foglalt a már átadott felszerelésekhez szükséges alkatrészeket és lőszereket.
  • Augusztus 24-én Németország megerősítette a korábban ígért eszközök szállítását, amelyek tartalmaztak Patriot rakétákat, 10 drónészlelő rendszer, 40 felderítő drónt, 16 Mercedes Zetros teherautót, 510 ezer lőszert könnyű fegyverekhez.
  • Augusztus 25-én Finnország már a 18. katonai segélycsomag küldéséről tett ígéretet Ukrajnának, amelynek értéke 94 millió euró. Ez a csomag védelmi berendezésekből és lőszerekből áll.
  • Augusztus 29-én pedig az Egyesült Államok 250 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be, amely tartalmaz AIM-9M rakétákat, tüzérségi lövedékeket, aknamentesítő berendezéseket, több, mint 3 millió lőszert kisebb fegyverekhez.

Láthatjuk, hogy csak pár nap leforgása alatt mennyi fegyver áramlik Ukrajnába. Az imént felsoroltak viszont még nem is tartalmazzák a kisebb szállítmányokat. A háború közben rengeteg emberéletet követel, ezért egyre többen megkérdőjelezik a hosszútávú célokat. Hogy lehetne mihamarabb a feleket tárgyalóasztalhoz kényszeríteni?

Címlapkép forrása: Shutterstock