Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Gázra lépett a spanyol gazdaság

A spanyol gazdaság teljesítménye 2 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva – közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken közzétett előzetes becslésében.

A jelentés rámutatott: a spanyol bruttó hazai termék (GDP) növekedése felgyorsult az első negyedévi 0,6 százalékos csökkenés és a második negyedévi 1,1 százalékos növekedés után. A bővülés azonban elmaradt az előzetes, 2,8 százalékos várakozástól, amit a hivatal szerint a háztartások fogyasztásának visszaesése okozott, de a beruházások, valamint az export növekedése fékezni tudott.

A negyedéves áttekintésben belföldi felhasználás 0,2 százalékponttal, a nettó export 1,8 százalékponttal járult hozzá a teljesítmény növekedéséhez. A háztartások fogyasztása 0,5 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, a beruházások összességében 2 százalékkal emelkedtek. A harmadik negyedében az export 6,4 százalékkal nőtt, szemben az import 0,7 százalékos emelkedésével.

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint éves összehasonlításban 2,7 százalékot emelkedett a GDP, amelyhez a belföldi felhasználás 1,5 százalékpontot a külső kereslet 1,2 százalékpontot adott hozzá. A spanyol kormány erre az évre 6,5 százalékos teljesítményt vár a gazdaságtól, jövő évi előrejelzése 7 százalék. A spanyol jegybank (Banco de Espana) éves várakozásait 6,3 százalékra és 5,9 százalékra tette, de a héten jelezte: várhatóan rontani fog a korábbi növekedési előrejelzésein.