2023 március 23

Folytatódó jelentési szezon – erre figyelj a héten

A mögöttünk hagyott hetekben a piacok leginkább a nagy jegybankok monetáris politikájára, az orosz-ukrán háború alakulására, illetve a gyorsjelentési szezonra figyelhettek. A következő napokban is kiemelt szerepet kaphatnak a gyorsjelentések, itthon és nemzetközi színtéren is lesznek fontos adatsorok. Emellett néhány, a monetáris politikát is befolyásoló makroadatra is érdemes lesz figyelnünk.

Nemzetközi piacok – gyorsjelentések

Ma délután 16 órakor lát napvilágot az előzetes fogyasztói bizalomról szóló adat az eurózónából. Ezen kívül fontosabb makroadat nem érkezik, az USA-ban ráadásul kereskedési szünnap a mai hétfő. Kedden hajnalban a japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index lehet érdekes – ezt, és a szolgáltatóipari indexet délelőtt Németországból is közlik. 11 órakor a ZEW indexre figyelhetnek az európai befektetők, és kedden érkezik a Home Depot és a Wal-Mart Stores gyorsjelentése is. Délután az amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser index kerül napvilágra.

Szerdán az IFO üzleti hangulatindex érkezik Németországból. Ezen a napon jelent a Stellantis, az Nvidia, valamint az eBay is. Csütörtökön 14:30-kor a szokásos munkanélküliségi segélykérelmekről szóló statisztikai mellett az előzetes amerikai GDP adat is érkezik. Csütörtökön az Alibaba, a Moderna, a Heildelberg Cement gyorsjelentését ismerhetjük meg. Pénteken a japán inflációs adat mellett a BASF gyorsjelentése, valamint az amerikai PCE maginflációs számsor lehet izgalmas.

Hazai piac – munkanélküliség, Telekom

Magyarországgal kapcsolatban túl sok adatsor nem lát napvilágot, azonban itthon is folytatódik a gyorsjelentési szezon. Szerdán tőzsdezárás után érkezik ugyanis a Magyar Telekom gyorsjelentése, a telekommunikációs vállalat számai meghatározóak lehetnek az osztalékfizetés szempontjából is. Emellett pénteken 9 órakor közlik a magyar munkanélküliségi rátát, itt azonban az előző hónapokhoz képest túl nagy változást nem vár a piac.

Forrás: Erste Market

Címlapkép forrása: Shutterstock