2024 július 13

Folytatódnak a zavargások, több százan rács mögött

A francia belügyminisztérium vasárnap közölte, hogy országszerte 719-re emelkedett a szombat éjszakai zavargások során letartóztatottak száma.

Szombat éjszaka is folytatódtak a zavargások Franciaországban. A napok óta húzódó eseménysorozat alatt rengetegen sérültek meg, számos tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok. A francia belügyminisztérium vasárnap közölte, hogy országszerte 719-re emelkedett a szombat éjszakai zavargások során letartóztatottak száma. A minisztérium azt is hozzátette, hogy a tüntetőkkel való összecsapásokban szombatról vasárnapra virradóra 45 rendőr sérült meg. Emellett a zavargók 577 járművet és 74 darab épületet rongáltak meg.

A tüntetések már napok óta tartanak, az eseménysorozat fő gyújtópontja egy 17 éves fiú halála volt, akit a francia rendőrök lőttek le egy közúti ellenőrzés során. A Nahel néven azonosított, algériai származásúnak mondott tinédzsert két rendőr állította meg a közlekedési szabályok megszegése miatt Párizs Nanterre külvárosában. Egy később közzétett videofelvétel szerint a sofőr gázt adott, majd erre válaszul közvetlen közelről lelőtték. A francia ügyészség az incidens kapcsán még csütörtökön bejelentette, hogy vádat emeltek és letartóztatták a rendőrt.

Korábban Gerald Darmanin belügyminiszter kijelentette, hogy a tegnap este „csendesebb volt”, mint a korábbi tüntetések éjszakái. Elisabeth Borne miniszterelnök a zavargások kezdetét követően egy Twitter-bejegyzésében „tűrhetetlennek és megbocsáthatatlannak” nevezte az erőszakot, és megerősítette támogatását a rendőrök és tűzoltók iránt, akik „bátran teljesítik kötelességüket”. A közösségi médiában közzétett videók országszerte lángoló városi tájakat mutattak.

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: pixabay