2024 május 26

Figyelj oda, ha Velencébe mész ennyi belépőt kell fizetned!

Csütörtöktől bizonyos napokon belépőt kell fizetni a Velencébe látogató turistáknak, az egyelőre tesztelés alatt álló – sokak által vitatott – intézkedéstől azt várja a város vezetése, hogy azzal kordában tudják majd tartani a lagúnák városát elárasztó látogatók fojtogató tömegét.

Öt eurót kell fizetni

A turistáknak online kell regisztrálniuk, és öt eurót kell fizetniük, hogy hozzájussanak a QR-kódhoz, amellyel beléphetnek a városba reggel fél 9 és délután 4 óra között. A tesztelési időszak összesen 29 napot érint 2024-ben: április 25. és május 5. között, illetve a hétvégéken (szombati és vasárnapi napokon) egészen július 14-ig. Kivételt képez a június 1-je és 2-a, ami nemzeti ünnep Olaszországban. Az egy nap alatt kiadható QR-kódoknak nem lesz felső határa. Luigi Brugnaro, Velence polgármestere elmondta: a világon az első ilyen jellegű kísérletről van szó. Hangsúlyozta, nem az a céljuk, hogy bevételre tegyenek szert, hanem az, hogy elejét vegyék annak, hogy a város „felrobbanjon a látogatók tömegének nyomása alatt”.

„Turistabarát várossá akarjuk Velencét alakítani, hiszen ez a hely nemcsak a velenceieké, hanem az egész világé” – mondta. A polgármester biztosított afelől, hogy az ellenőrzést „nagyon finoman” fogják végezni, leginkább szúrópróbaszerűen. Számos beléptető kaput alakítanak ki, és a belépődíjas rendszer semmiképp nem fog sorbanálláshoz vezetni – ígérte Brugnaro. A Velencében születetteket, az ott élőket, a lakással rendelkezőket, a tanulókat és a városban dolgozókat nem érinti a regisztrációs és díjfizetési kötelezettség. A 14 év alatti gyerekek számára ingyenes lesz a belépés, csak regisztrálni kell őket. A Velence környékén lévő kis szigetekre szintén nem vonatkozik a korlátozás. Köztük az üvegtárgyairól híres Muranóra sem ismertette a távirati iroda.

Kötelező regisztráció

A kötelező regisztrációt és díjfizetést elkerülők 50-310 eurós (19 ezer-118 ezer forint) bírságra számíthatnak. Massimo Cacciari, Velence volt polgármestere őrültségnek és alkotmányellenesnek nevezte az elképzelést. Arra biztatta a turistákat, hogy ne tartsák be a korlátozást, és ne fizessék ki az öt eurót. Mert „a világ egyetlen városában sem kell fizetni azért, hogy az ember beléphessen”. Cacciari arra hivatkozott, hogy a Velencébe látogatók már így is háromszor annyit fizetnek például a közlekedésért és a múzeumi belépőkért, mint a helyi lakosok. Vittorio Bonacini, a velencei szállodatulajdonosok egyesületének elnöke viszont egyetért a belépődíjas rendszer bevezetésével. Mert igazságtalannak tartja azt, hogy jelenleg csak azok a turisták fizetnek adót a városnak, akik szálláshelyet is vásárolnak.