2024 február 21

Feszültség az egekben – Csúnyán odaszólt a NATO Putyinnak

A háború 400. napjához közeledve az oroszok nukleáris fenyegetése is egyre nagyobb. Szombaton, az orosz televízióval készített interjú során jelentette be a Fehéroroszországgal kötött legújabb megállapodását Vlagyimir Putyin. Miután orosz elnök megosztotta a világgal a taktikai nukleáris fegyverek Fehéroroszországban történő elhelyezését a NATO azonnal reagált. Teljes mértékben elítélte Oroszország „veszélyes és felelőtlen” nukleáris retorikáját.

(www.shutterstock.com)

A titánok csatája – NATO és Oroszország

Március elején már beszámoltunk a két nagyhatalom, Kína és az Egyesült Államok szócsatájáról, és a rohamosan emelkedő feszültségről. Most újabb két óriás – a NATO és Oroszország – feszült egymásnak. Putyin azt is elmondta, hogy a lépés egyáltalán nem szokatlan. Az Egyesült Államok is hasonlóan járt el, amikor fegyvereket telepített Európában. Putyin ezen kijelentését a NATO szóvivője teljesen félrevezetőnek nevezte. A NATO szövetségesei teljes mértékben tiszteletben tartják nemzetközi kötelezettségvállalásaikat, miközben az oroszok nem régiben megszegték a New START Treaty megegyezést is.

A NATO szóvivője hozzátette, hogy Oroszország nukleáris álláspontjában egyelőre nem történt olyan jelentős változás, amely miatt a NATO-nak igazítani kellene a saját stratégiáján. Az ukrán külügyminisztérium erős szavakkal bírálta az oroszok viselkedését. „Oroszország ismét megerősítette, hogy képtelen a nukleáris fegyverarzenáljának felelősségteljes kezelésére.” Arra buzdította a világot, hogy fogjanak össze az agresszor ellen: „A világnak egyesülnie kell az ellen, aki fenyegeti az emberi civilizáció jövőjét.”

A „második Bahmut” ostroma

Az orosz csapatok tovább nyomulnak. Jelenleg a Donyeck megye központjában található, északra fekvő Avdiivka regionális jelentőségű várost ostromolják. Mostanra a város egy posztapokaliptikus film helyszínére hasonlít. Eközben Bahmut északi és keleti része már az oroszoké. A város fennmaradó része felett pedig az ukránok gyakorolnak kontrollt. A város bekerítése még nem teljes, azonban mindkét fél komoly veszteségeket szedett már össze.

Forrás: cnbc.com; portfolio.hu

Címlapkép: Shutterstock