2024 április 22

Februárban nőtt a német ipari termelés

Februárban váratlanul nagy mértékben nőtt az ipari termelés Németországban elsősorban a járműiparnak köszönhetően a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.

Februárban szezonális és naptári kiigazítással 2,0 százalékkal nőtt a német ipari termelés az előző havihoz képest a várt 0,1 százalékos növekedés helyett. Januárban 3,7 százalékos volt a havi növekedés. A februári és januári növekedés együttesen 5,8 százalék, bőven ellentételezi a decemberben bekövetkezett 2,4 százalékos visszaesést. Az egy évvel korábbit az idén februárban 0,6 százalékkal haladta meg naptári kiigazítással az ipari termelés.

Januárban még 1,6 százalék volt az éves elmaradás. A járműipar termelése 7,6 százalékkal nőtt februárban az előző havihoz képest, az építőiparban pedig 1,5 százalékkal. A tőkejavak termelése 3,4 százalékkal emelkedett, az alapanyagok és részegységek termelése 1,8 százalékkal, a fogyasztási cikket termelése pedig 1,4 százalékkal nőtt. Az energiatermelés 1,1 százalékkal csökkent februárban a januárihoz képest – közölte a távirati iroda. https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2023/04/PD23_141_421.html