Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Az eurózónában 2,9 százalékra gyorsult az infláció

Decemberben 2,9 százalékra gyorsult az éves infláció az eurózónában a novemberi 2,4 százalékról, amely 2021 júniusa óta legalacsonyabb volt – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

Szakértői várakozások átlagában magasabb, 3 százalékos infláció szerepelt decemberre. Decemberben 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak novemberhez képest, amikor 0,6 százalékos csökkenést mértek. Éves összevetésben az energiaárak csökkentek a legnagyobb mértékben decemberben, 6,7 százalékkal a novemberi 11,5 százalékos esés után. A legnagyobb áremelkedés továbbra is az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek együttes körében volt, 6,1 százalék decemberben a novemberi 6,9 százalék után.

Az energiaárak, élelmiszerek és élvezeti cikkek árának a leszámításával az éves áremelkedés (maginfláció) a várt 3,5 százalék helyett 3,4 százalékra mérséklődött a novemberi 3,6 százalékról. A legmagasabb éves inflációt Szlovákiában (6,6 százalék), Ausztriában (5,7 százalék) és Horvátországban (5,4 százalék) jegyezték. A legalacsonyabb áremelkedés Belgiumban és Olaszországban volt, egyaránt 0,5 százalék, illetve Lettországban, 0,9 százalék. Az Eurostat január 17-én ismerteti a végleges decemberi inflációs számokat – közölte a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock