2023 március 20

Európa elvette Putyin legnagyobb fegyverét

Európa referenciaértéke, a Dutch TTF februárban is – már a harmadik egymást követő hónapban – csökkenést jegyzett fel. Ilyen sorozatot a havi grafikonon 2020 óta nem láthattunk. Volt és van is még hova csökkeni az értékeknek. Az orosz-ukrán háború okozta rali óta azonban a volatilitás egyre enyhébb lett, az árfolyammozgások mérséklődtek. Mindezt a megfelelő felkészültségnek, az enyhébb időjárásnak és a keresletben tapasztalt csökkenésnek köszönhetjük. Úgy tűnik Putyin kezéből eltűnt az egyik legnagyobb fegyver, amellyel sakkban tartotta az uniós országokat. A TTF árfolyama februárban 19 százalékkal csökkent. Összegezve a 2023-as évet pedig azt láthatjuk, hogy eddig mintegy 40 százalékot zuhant a gáz árfolyama. Február utolsó napján a TTF határidős ügyletei megawattóránként 46,67 eurónál állapodtak meg, közelítve a 300 eurós veszteséghez az augusztusi 340 eurós szintekhez képest. A gáz ára már 40 százalékkal van az invázió előtti szintek alatt.

rezsi
(www.shutterstock.com)

Ez azonban nem jelenti Putyin hatalmának végét. Bár ahogy arról beszámoltunk, komoly veszteségekkel járt az európai piac elvesztése és a szankciók bevezetése. Az orosz pénzügyminisztérium előzetes becslései szerint 46,4 százalékot zuhantak az olajból és a gázból származó állami bevételek. Ennek okozója a nyersolaj alacsony eladási ára és a csökkenő földgázexport. A riportban az is szerepelt, hogy Oroszország költségvetése januárban már 24,7 milliárd dolláros hiányban szenvedett.

A harc még nem ért véget

Bár Putyin elveszítette legnagyobb piacát, illetve a kapcsolatok jelentősen megromlottak az Európai Unió és Oroszország közt, egyelőre nem úgy tűnik, hogy az orosz elnök a feladáson gondolkodna. Több évnyi háborúra elegendő tartaléka van, és próbál más piacok felé nyitni. Európa ellenben a fellendülés útjára léphet. Egyetlen nagy kihívás állhat még előttünk, a kínálati hiány. Ha ugyanis a kínai gazdaság fellendülése a várakozásoknak megfelelő mértékben beindul, akkor az LNG kereslete is jelentősen megugorhat.

(www.shutterstock.com)

Jó hír viszont, hogy 2021 augusztusa óta nem volt ilyen alacsonyan az árfolyam. Mivel már csak a márciusi hónap van hátra a téli időszakból, és a készletek is az átlag felett vannak, az Európai gázválsággal kapcsolatos aggodalmak egyre csak enyhülnek. Eltekintve a kínai gázigény erőteljes fellendülésétől, ezeknek a fejleményeknek köszönhetően akár kényelmesen is átvészelheti Európa a következő téli időszakot.

Forrás: oilprice.com

Címlapkép: Shutterstock