Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Csökkentek a termelői árak az euróövezetben

Havi és éves alapon is csökkentek a termelői árak novemberben az euróövezetben és az Európai Unióban – áll az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett közleményében.

Novemberben az euróövezetben 0,3 százalékkal, az EU-ban 0,2 százalékkal csökkentek a termelői árak októberrel összevetve, amikor az eurózónában 0,3 százalék, az EU-ban 0,2 százalék volt a növekedés. Az energiaárak havi bázison 0,8 százalékkal csökkentek novemberben az euróövezetben és 0,3 százalékkal az EU-ban. Energiaárak nélkül a termelői árak 0,2 százalékkal csökkentek az euróövezetben és az EU-ban egyaránt. A novemberi árszint 8,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól az euróövezetben és 8,1 százalékkal az EU-ban. Októberben az euróövezetben 9,4 százalékkal, az EU-ban 8,7 százalékkal voltak alacsonyabbak a termelői árak a 2022. októberinél.

Az energiaárak éves bázison 23,7 százalékkal csökkentek novemberben az euróövezetben és 21,3 százalékkal mentek lejjebb az EU-ban. Energiaárak nélkül a termelői árak 0,5 százalékkal csökkentek az előző évihez képest novemberben az euróövezetben és 0,6 százalékkal az EU-ban. Novemberben a legnagyobb éves árcsökkenés Belgiumban volt, 18,7 százalékos, Olaszországban 16,3 százalékos és Lettországban 15,3 százalékos. A legnagyobb éves árnövekedés Luxemburgban volt, 20,4 százalékos, Szlovákiában 10,9 százalékos, Szlovéniában pedig 2,9 százalékos – közölte a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock