2024 május 29

Erős évkezdésről számolt be a svájci ABB ipari vállalat

Növekvő árbevétellel és javuló működési eredménnyel zárta az első negyedévet a svájci ABB, az ipari digitális technológiák területén vezető globális vállalat – közölte a cég.

Csökkenő megrendelések tavalyhoz képest

A cég csütörtökön közzétett adatai szerint az első negyedévben a szakértők által leginkább inkább figyelemmel követett üzemi EBITA (kamatfizetés, adózás és amortizáció levonása előtti eredmény) 11 százalékkal, 1,417 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 1,277 milliárd dollárról. Az ABB negyedéves árbevétele éves szinten összehasonlítható alapon 2 százalékkal, 7,859 milliárd dollárról 7,870 milliárd dollárra nőtt. A várakozásoknak megfelelően a megrendelések csökkentek a tavalyi rekordmagas bázisadathoz képest, a visszaesés azonban mérsékelt, 5 százalékos volt (összehasonlító alapon 4 százalékos) – ismertette a távirati iroda.

Rekordmagasságú volt a rendelésállomány mind az energetika, mind a hajtások üzletágban. Az ABB adózott eredménye 905 millió dollárra csökkent az előző év azonos időszakában elért 1,036 milliárd dollárhoz képest. A részvényarányos nyereség 56 centről 49 centre csökkent. „A 2024-es év első negyedévének legfontosabb eredményei között említhetem a vártnál jobb, 9 milliárd dolláros beérkező megrendeléseket. Az 1,14-es pozitív book-to-bill arányt (rendelésállomány és a kiszámlázott tranzakciók aránya), a rekordmagas üzemi EBITA-árrést. Valamint az 551 millió dolláros szabad cash flow-t” – kommentálta az eredményeket Björn Rosengren vezérigazgató.

Magyarországon is jelen vannak 1991 óta

A közlemény szerint az idei év második negyedévében a vállalat arra számít, hogy az árbevétel az előző év azonos időszakához viszonyítva közepes szintű, egyszámjegyű növekedést mutat majd, a működési EBITA-marzs pedig némileg magasabb lesz, mint 2024. első negyedévében. A vállalat emellett a 2024-es teljes évben pozitív book-to-bill arányt vár, míg az összehasonlítható alapon mért árbevétel-növekedés körülbelül 5 százalék, a működési EBITA-marzs pedig körülbelül 18 százalék lesz. Az ABB magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, azóta az egyik vezető szállító a hazai közmű-, valamint energetikai szektorban.

Képek forrása: Shutterstock