2024 július 19

Kamatdöntés, inflációs adat – erre figyelj a héten a piacokon!

Vége a nyári uborkaszezonnak, és a tőkepiacokkal kapcsolatban is bőven van mire figyelnünk. A héten érkezik az amerikai inflációs adat, de a piaci szereplők számára az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntése is tartogathat még izgalmakat.

Nemzetközi piacok – infláció, EKB kamatdöntés

Ma még nem kell jelentősebb makroadatra számítanunk, az Oracle gyorsjelentése lehet csupán érdekesebb az amerikai piacok zárása után. Kedden 11 órakor közlik a német, valamint az eurózónás ZEW indexet, ezek alapvetően az európai piaci hangulatot alakíthatják. Szerdán délelőtt az eurózóna ipari termeléséről kapunk információkat, 14:30-kor pedig a tengerentúlról közlik az inflációs, valamint a maginflációs számokat. A Fed monetáris politikáját nagyban alakíthatja az adatsor, így mindenképpen fokozott érdeklődésre kell számítanunk.

Csütörtök hajnalban Japánból ipari termelési adatok érkeznek. 14:15-kor az EKB kamatdöntése, valamint az azt követő kommunikáció hozhat sok izgalmat. 14:30-kor szokásosan közlik az USA-ból a munkanélküli segélykérelmek számának alakulását, ezúttal a kiskereskedelmi forgalom változásával együtt. Péntek hajnalban kínai kiskereskedelmi és ipari termelési adat indítja a napot. Délután az Egyesült Államokra vonatkozóan kerül közlésre az ipari termelési adat, a New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index, valamint Michigani Egyetem előzetes fogyasztói bizalmi indexe.

Hazai piac – a külföld alakíthat

Magyarországgal kapcsolatban specifikusan fontos makroadat az előttünk álló kereskedési napok során nem érkezik. Így leginkább a kinti piacok hangulata alakíthatja a hazai befektetői légkört, természetesen esetleges egyedi vállalati sztorik, valamint előre nem látható hírek, intézkedések mellett.

Forrás: Erste Gazdasági Naptár

Címlapkép forrása: Shutterstock