2023 november 28

Csökkentek a termelői árak Németországban

Németországban csökkentek a termelői árak szeptemberben éves és havi összevetésben egyaránt – közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.

Az éves szintű német termelői árcsökkenés 14,7 százalékra gyorsult az augusztusi 12,6 százalékról. Elemzők némileg kisebb, 14,2 százalékos csökkenést vártak szeptemberre. A 14,7 százalékos csökkenés a legnagyobb éves szintű visszaesés az adat 1949. évi jegyzésének kezdete óta. A termelői árak 0,2 százalékkal csökkentek szeptemberben augusztushoz képest, amikor még 0,3 százalékos emelkedést mértek havi összevetésben. Az elemzői várakozások átlagában gyorsuló, 0,4 százalékos növekedés szerepelt szeptemberre. Szeptemberben a nem tartós fogyasztási cikkek árai 5,3 százalékkal emelkedtek tavaly szeptemberhez képest, ugyanakkor augusztussal összevetve 0,3 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek 5,5 százalékkal drágultak éves szinten, miközben 0,5 százalékkal csökkentek augusztushoz képest. Éves bázison a legjelentősebben a cukor ára emelkedett, 84,7 százalékkal.

A tartós fogyasztási cikkek 4,7 százalékkal drágultak éves szinten, elsősorban a bútorok és a háztartási gépek árai emelkedtek, az előbbieké 5,1 százalékkal, az utóbbiaké pedig 5,2 százalékkal. Havi szinten a tartós fogyasztási cikkek ára 0,1 százalékkal csökkent szeptemberben. A beruházási javak ára egy év alatt 4,8 százalékkal nőtt, elsősorban a gépek 6 százalékos, valamint a gépjárművek és pótkocsik 3,9 százalékos drágulása miatt. Augusztushoz képest a beruházási javak ára 0,1 százalékkal nőtt szeptemberben. A köztes termékek ára 4,2 százalékkal volt alacsonyabb tavaly szeptemberhez képest, és 0,2 százalékkal csökkent augusztussal összevetve, különösen a fémek és az alapvető vegyi anyagok áresésének hatására. Az energiaárak 35,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint tavaly szeptemberben, egy hónap alatt pedig 0,4 százalékkal csökkentek. Ezen belül a villamosenergia-árak 46,2 százalékkal csökkentek tavaly szeptemberhez képest és 2 százalékkal augusztussal összevetve.

A kőolajtermékek ára éves szinten 9 százalékkal csökkent szeptemberben, viszont 5,6 százalékkal nőtt augusztushoz képest. Az üzemanyagárak 8 százalékkal voltak alacsonyabbak tavaly szeptemberhez képest, de 4,4 százalékkal magasabbak augusztussal összevetve. A vezetékes földgáz ára éves szinten 36,9 százalékkal, havi összevetésben 0,6 százalékkal csökkent szeptemberben. Az energiaárak nélkül a termelői árak 0,8 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly szeptemberében, de 0,1 százalékkal csökkentek havi bázison – ismertette a távirati iroda.