2024 július 23

Bundesbank: szerény gazdasági növekedés a prognózis

A Bundesbank várakozásai szerint Németország gazdasága a folyó második negyedévben valószínűleg szerény mértékben bővül – derült ki a német központi bank (Bundesbank) havi rendszeres jelentésének  legfrissebb számából.

A német gazdaság nagyjából két év gyengébb teljesítmény után lassan talpra áll – olvasható a Bundesbank rendszeres havi jelentésének júniusi kiadásában. A központi bank jelentése szerint a szolgáltató szektorban már megindult a fellendülés, amely valószínűleg tovább fokozódik a lakossági fogyasztás élénkülésével párhuzamosan; az év második felétől az ipar is bővülhet az exportkörnyezet javulásával. A német gazdaság helyreálláshoz várhatóan 2025-ben is elsősorban a fogyasztás és az export járul hozzá.

A lakossági fogyasztást támogatja az erőteljes bérnövekedés, az infláció fokozatos csökkenése, valamint a stabil munkaerőpiaci helyzet; a növekvő külső kereslet pedig lendületet ad az exportnak. A magánberuházások kezdetben tovább csökkennek, és várhatóan csak 2026-tól támogatják érezhetően a gazdasági növekedést. A Bundesbank várakozásai szerint a német gazdaság így 2024-ben szerényen nő, majd a következő években erőteljesebben bővülhet: a naptárhatástól megtisztított reál GDP 2024-ben 0,3 százalékkal, 2025-ben 1,1 százalékkal, 2026-ban pedig 1,4 százalékkal nő – nagyjából összhangban a 2023 decemberében közzétett, legutóbbi, Németországra vonatkozó előrejelzéssel – ismertette a távirati iroda.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis adatai szerint Németország bruttó hazai terméke (GDP) az első negyedévben negyedéves összevetésben 0,2 százalékkal nőtt. Éves összehasonlításban 0,2 százalékkal csökkent. A Destatis július 30-án teszi közzé a második negyedévre vonatkozó előzetes GDP-adatokat.