2024 május 26

Biden Ukrajnában

Joe Biden amerikai elnök hétfőn szolidaritási látogatást tett Kijevben. A meglepő vendégeskedés közel egy évvel azután történt, hogy Oroszország megkezdte invázióját.

Mentális és fizikai támogatás

Biden a Fehér Ház közleményében közölte, hogy találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy „megerősítsük rendíthetetlen és lankadatlan elkötelezettségünket Ukrajna demokráciája, szuverenitása és területi integritása mellett”.

„Be fogom jelenteni, hogy újabb kritikus fontosságú felszereléseket fogunk szállítani. Legfőképpen tüzérségi lőszereket, páncéltörő rendszereket és légtérellenőrző radarokat, amelyek segíthetnek megvédeni az ukrán népet a légi bombázásoktól” – tette hozzá. „Emellett még ezen a héten további szankciókat fogunk bejelenteni azon elitek és vállalatok ellen, amelyek megpróbálnak kitérni Oroszország háborús gépezete elől, vagy támogatják azt”.”

Oroszország tudta

A Kremlt néhány órával az amerikai elnök indulása előtt értesítették az amerikai elnök útjáról. „dekonfliktusmentesítési célokból” – közölte hétfőn Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója anélkül, hogy konkrétumokba bocsátkozott volna.

Zelenszkij „az ukrán-amerikai kapcsolatok történetének legfontosabb látogatásának” nevezte Biden látogatását, amely közel 15 év óta az első amerikai elnöki látogatás.

„Ebben az időben, amikor az országunk és az összes európai, a szabad világ összes emberének szabadságáért küzd, megmutatja, hogy mennyi mindent elértünk már, és milyen történelmi eredményeket érhetünk még el az egész világgal, Ukrajnával, az Egyesült Államokkal Európával együtt” – mondta a Telegramban az NBC fordítása szerint.

Tovább a lengyelekhez

Az amerikai államfő több mint ötórás látogatás után távozott az ukrán fővárosból – írja az Associated Press. Biden közölte, hogy továbbutazik Lengyelországba, ahol találkozik kollégájával, Andrzej Dudával. A lengyel elnök nyomást gyakorolhat Bidenre a háború utáni „biztonsági garanciákkal” Ukrajna számára. Erről vasárnap azt mondta a Financial Timesnak, hogy „fontos” lenne Kijev számára.

Biden ukrajnai látogatására azt követően kerül sor, hogy az elmúlt napokban a müncheni biztonsági konferencia során a világ vezetői és politikusai összehangoltan demonstrálták nemzetközi támogatásukat. A szövetséges erők pénzügyi támogatást és fegyvereket ígértek Ukrajnának, de nem teljesítették Zelenszkij kérését a vadászgépek szállítására.

Amerika nem nyugszik, míg nyakörv nem kerül a medvére

Február 18-án Biden helyettese, Kamala Harris alelnök bejelentette, hogy Washington megállapította, hogy Oroszország emberiesség elleni bűncselekményeket követett el Ukrajnában, ezzel alátámasztva az amerikai kormányzat márciusi kijelentését, miszerint Moszkva háborús bűnöket követett el.

Az amerikai szankciók legújabb köre az EU tizedik büntetési körét követi Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten közölte, hogy a szankciók 11 milliárd euró (11,78 milliárd dollár) értékű exportot, kettős felhasználású és fejlett technológiai termékeket, valamint az orosz propagandistákat célozzák. A legújabb uniós csomagot az uniós tagországoknak jóvá kell hagyniuk.

Elhúzódó háború

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szombaton a CNBC műsorvezetőjének, Hadley Gamble-nek nyilatkozva azonban kétségeit fejezte ki, hogy a pénzügyi következmények elrettentik Putyint.

„Azt láttuk, hogy Oroszország valóban hajlandó kemény árat fizetni ezért a háborúért” – mondta.

„Nincs jele annak, hogy Putyin elnök béke előkészítésére vagy tervezésére készülne. Újabb háborúra, vagy újabb offenzívára készül, több csapatot mozgósít, az orosz gazdaságot háborús alapokra helyezi, és valójában más autoriter rezsimek, például Észak-Korea és Irán felé is kinyújtja a kezét, hogy több fegyverhez jusson”.”

Forrás: cnbc.com