2024 május 20

Bezzeg a brit infláció két és fél éves mélypontra esett

Két és fél évi mélypontra lassult az éves brit infláció üteme márciusban.

Durva ütemben esett az infláció

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban. A tizenkét havi infláció jelentős ütemben csökken: februárban 3,4 százalékos, januárban még 4 százalékos éves inflációt mértek Nagy-Britanniában. Az ONS hangsúlyozza szerdai beszámolójában, hogy a márciusi 3,2 százalékos éves ütem több mint két és fél évi mélypont, legutóbb ugyanis 2021 szeptemberében volt ennél alacsonyabb az infláció: abban a hónapban 3,1 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szintet. A tizenkét havi brit infláció 2022 szeptembere és 2023 márciusa között minden hónapban túllépte a tíz százalékot, és 2022 októberében tetőzött 11,1 százalékon.

Majdnem elérték az 1981-es szintet

A 2022 októberében mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött Nagy-Britanniában. Az indikatív modellezéssel hosszabb távra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban. 1981 októberében volt magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel. A brit statisztikai hivatal kiemeli, hogy az élelmiszerek éves drágulása a múlt hónapban 4 százalékra lassult a februári 5 százalékról.

Az ONS hangsúlyozza azt is, hogy az élelmiszerek éves drágulási üteme tizenkét hónapja folyamatosan lassul. Az éves összevetésben mért brit élelmiszerár-infláció tavaly márciusban tetőzött 19,2 százalékkal, amely 45 éves rekord volt. Az élelmiszerárak 2023 májusa és az idei év márciusa között átlagosan alig 2 százalékkal nőttek. Az ONS összehasonlításként kiemeli szerdai beszámolójában, hogy 2022 márciusa és 2023 májusa között az élelmiszerek 22 százalékkal drágultak. A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a brit infláció az ütemes lassulás ellenére még mindig meghaladja a jegybanki célszintet – közölte a távirati iroda.

Elkezdődött a Bank of England szigorítási ciklusa

A Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – 2021 decemberében agresszív szigorítási ciklust kezdett. Az addigi 0,10 százalékos mélységi rekordról tizennégy kamatemeléssel a jelenlegi 5,25 százalékra – 15 éves csúcsra – emelte alapkamatát. A legutóbbi öt kamatdöntő ülésen azonban a monetáris tanács már nem módosította irányadó kamatát. Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója az elmúlt időszakban többször is utalt arra, hogy a kamatcsökkentési ciklus a 2 százalékos inflációs cél elérése előtt is megkezdődhet.

Képek forrása: Shutterstock