2024 június 21

Bezzeg a horvát GDP jókorát ugrott

A horvát gazdaság teljesítménye 3,9 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS).

A naptárhatással kiigazított adatok szerint is 3,9 százalékos volt az éves növekedés, negyedéves szinten pedig 1,0 százalékkal bővült a horvát GDP. A növekedés az előző negyedévben 4,4 százalékos volt. Az idei első negyedév sorrendben a 13. negyedév volt, amikor bővül a horvát gazdaság. A jelentés szerint az idei első negyedéves gazdasági növekedéshez főleg a fogyasztás növekedése és a beruházások járultak hozzá – közölte a távirati iroda.

A háztartások fogyasztása 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, gyorsabban, mint az előző negyedévben. Nőtt az állam fogyasztása is, éves szinten 1,0 százalékkal. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 10,8 százalékkal nőtt éves szinten, gyorsabban, mint az előző negyedévben, amikor 6,0 százalékos volt a növekedés. Az export 2 százalékkal csökkent, az import 2,2 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.