Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Belehúzott a francia ipar

A nemzeti statisztikai hivatal, az Insee kedden azt közölte, hogy augusztusban a szakértői várakozásoknál jóval nagyobb mértékben, 1 százalékkal nőtt a francia ipari termelés júliushoz képest, amikor 0,5 százalékos emelkedést regisztráltak. A szakértői várakozások átlagában lassuló növekedés, 0,3 százalékos bővülés szerepelt. A feldolgozóipari termelés 1,1 százalékkal nőtt augusztusban a júliusi 0,7 százalékos bővülést követően.

A francia ipari termelés még jócskán 3,9 százalékkal, a feldolgozóipari termelés pedig 4,5 százalékkal elmaradt augusztusban a koronavírus-válság által nem érintett utolsó hónap, 2020. február termelési szintjétől. Az ipari termelés tavaly március-áprilisban hatalmasat esett Franciaországban a koronavírus-válság miatt, havi 16,2 és 20,6 százalékkal.

A visszaesést május-júniusban 19,9 és 13,0 százalékos fellendülés követte, majd ezt követően havi 1-3 százalékos növekedés volt novemberig, amikor ismét csökkenést jegyeztek fel. A következő kilenc hónapban – idén augusztusig – négyszer csökkent, ötször pedig nőtt az ipari termelés havi összevetésben – adta hírül a távirati iroda.