Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Bátran költekeznek a román vásárlók

Romániában 12,5 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene az első hét hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet – adta hírül a távirati iroda.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 11 százalék volt. A nyers adatok szerinti növekedés elsősorban a nem élelmiszerek értékesítésének köszönhető, amely 19,3 százalékkal bővült, az üzemanyag eladása 12,9 százalékkal emelkedett, míg élelmiszerekből, italokból és dohánytermékekből 5,2 százalékkal adtak el többet, mint tavaly a január-július közötti időszakban.

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 7,6 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a tavalyi év hetedik hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 8,1 százalék volt. Júniushoz képest a nyers adatok szerint 6,1 százalékos bővülést jegyeztek fel, a kiigazított érték szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,1 százalékkal bővült a hetedik hónapban. Romániában tavaly egész évben 2,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene 2019-hez mérten.