2024 április 22

Az olaszokat is meglepték az ipari adatok

Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) pénteken közzétett jelentése szerint szezonális kiigazítással számolva az ipari termelés 0,8 százalékkal bővült júniushoz képest. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,1 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 1,1 százalékos növekedés után. Az energetikai ágazatot leszámítva minden fő szektorban emelkedett a termelés júliusban – adta hírül a távirati iroda.

A fogyasztási cikkek előállítása 0,9 százalékkal, a félkész termékeké 1,4 százalékkal, a tőkejavaké pedig 1,9 százalékkal kúszott feljebb, míg az energia termelése 1,5 százalékkal esett vissza. A naptárhatással kiigazított adatok szerint éves összehasonlításban 7,0 százalékkal ugrott meg Olaszország ipari termelése júliusban, ami továbbra is az alacsony bázisra vezethető vissza.

Elemzők gyengébb adatot, 5,4 százalékos emelkedést vártak júliusra az előző havi 13,8 százalékos ugrás után. Júliusban már az ötödik egymást követő hónapban nőtt az ipari termelés éves szinten az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában, de a márciust megelőző 24 hónap mindegyikében csökkenést jegyeztek fel. Május-júliusban 0,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző három hónaphoz képest, az év első hét hónapjában pedig 2020 január-júliusához képest szezonális kiigazítással számolva 17,9 százalékos növekedést mértek.

Olaszországban az ipari termelés általában szoros összefüggést mutat a hazai össztermék alakulásával (GDP). A járvány által dominált 2020-as év egészében 8,9 százalékkal zuhant az olasz gazdaság teljesítménye, a második világháború óta nem volt ilyen súlyos a visszaesés. Az ipari termelés a kiigazítatlan adatok szerint 10,9 százalékkal, szezonálisan kiigazítva pedig 11,4 százalékkal esett vissza 2020-ban. Az idei első negyedévben 0,2 százalékkal, a második negyedévben pedig már 2,7 százalékkal nőtt a GDP az előző három hónaphoz képest.

Mario Draghi kormánya hivatalosan 4,5 százalékos növekedést prognosztizál az idei évre annak reményében, hogy a második félévben lendületbe jön a gazdaság. Daniele Franco olasz gazdasági miniszter vasárnap kijelentette, hogy a közelmúltbeli kedvező gazdasági adatok alapján azonban akár 6 százalékot megközelítő növekedés érhető el idén.

Az olasz statisztikai hivatal júniusban 4,0 százalékról 4,7 százalékra javította a GDP-növekedés idén várható ütemét. Olaszország a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országok közé tartozik. Eddig több mint 4,59 millió ember fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, és járványhoz köthető elhalálozások száma meghaladja a 129 ezret.