2023 december 11

Az OECD-ben lassult az infláció

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban szeptemberben átlagosan 6,2 százalékra lassult a fogyasztói árak éves növekedése az augusztusi 6,4 százalékról, és ezzel először jegyeztek fel lassulást két egymást követő hónap gyorsulás után.

A párizsi székhelyű szervezet honlapjára kedden felkerült adatok szerint szeptemberben a 38 OECD-ország közül 27-ben lassult a fogyasztói áremelkedés, miközben nyolc országban, köztük Spanyolországban, Szlovéniában és Törökországban gyorsult az áremelkedés üteme. Az OECD-ben az energiaárak 0,5 százalékkal csökkentek szeptemberben az augusztusi 1,3 százalékos esés után.

Az élelmiszerárak növekedése 8,1 százalékra lassult az augusztusi 8,8 százalékról, ezzel a növekedés zsinórba tízedik hónapja lassult. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított, úgynevezett maginfláció 6,6 százalék volt szeptemberben az augusztusi 6,8 százalék után.

Infláció

Az infláció a G7-országokban az augusztusi 4,2 százalékról 4,1 százalékra, a G20-országokban pedig 6,3 százalékról 6,1 százalékra lassul szeptemberben. Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) szeptemberben 4,3 százalék volt az augusztusi 5,2 százalék után, a maginfláció pedig 5,3 százalékról 4,5 százalékra mérséklődött.