2024 július 14

Az EU Magyarország energetikai kezdeményezését is támogatja

 Az Európai Bizottság az uniós Modernizációs Alapon keresztül 2,9 milliárd eurót (mintegy 1160 milliárd forint) folyósított tíz uniós tagállamban, köztük Magyarországon megvalósuló, összesen 39 energetikai kezdeményezés támogatására. Tájékoztatott a brüsszeli testület.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az uniós finanszírozás Magyarországon a megújulóenergia-alapú távfűtési rendszerek korszerűsítését és fejlesztését támogatja 76,8 millió euróval (mintegy 30,7 milliárd forint). Közölték: a tíz országban – Magyarország mellett Bulgáriában (65,2 millió euró), Horvátországban (52 millió euró), Csehországban (835,2 millió euró), Észtországban (24,1 millió euró), Lettországban (26,8 millió euró), Litvániában (59 millió euró), Lengyelországban (697,5 millió euró), Romániában (1,095 milliárd euró) és Szlovákiában (35 millió euró) – finanszírozott beruházások az energiarendszerek korszerűsítését, az energia-, az ipari és a közlekedési ágazat üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentését, valamint az energiahatékonyság javítását támogatják. A beruházások segítik a tagállamokat éghajlat- és energiapolitikai céljaik elérésében. Hozzájárulnak az EU azon hosszú távú célkitűzéséhez, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet – írták.

Kiemelték továbbá, hogy a hétfői az eddigi legnagyobb kifizetés az unió Modernizációs Alapján keresztül. Ezzel a 2021 januárjában létrehozott alap kifizetései 12,65 milliárd euróra emelkedtek. Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer keretében a kibocsátási egységek árverés útján történő értékesítéséből származó bevételekből finanszírozott Modernizációs Alap célja tizenhárom tagállam támogatása a klímasemlegességre való átállásban.

A kedvezményezett tagállamok Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia, valamint Görögország, Portugália és Szlovénia. Ők 2024 januárjától a felülvizsgált uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) alapján jogosulttá váltak a Modernizációs Alapból nyújtott támogatásra.

A Modernizációs Alap olyan beruházásokat támogat, melyek a megújuló energiaforrásokból előállított energia termelésére és felhasználására, az energiahatékonyságra, az energiatárolásra, az energiahálózatok – köztük a távfűtési vezetékek és a villamosenergia-átviteli hálózatok – korszerűsítésére, valamint az átmenetre irányulnak a szénenergiától függő régiókban.

Képek forrása: Shutterstock