Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Az EKB szerint még nem egyértelmű a kamatcsökkentés kezdete

Az Európai Központi Bank (EKB) davosi fórumon jelen lévő monetáris politikai döntéshozói nem adtak betekintést a lapjaikba az első lehetséges eurókamat-csökkentés dátumát illetően, egyebek között az infláció nehezen felmérhető alakulására és számos, még mérlegelendő makrogazdasági adat hiányára hivatkozva.

A pénzpiacok azonban már nagy esélyt adnak a kamatcsökkentés belátható időn belüli megkezdésének: a márciusi kezdésnek 23 százalékos valószínűséget adnak, az áprilisit viszont már 93 százalékos valószínűséggel szinte már biztosra veszik. Francois Villeroy de Galhau, a francia jegybank elnöke kedden csak annyit mondott, hogy az EKB valószínűleg az idén csökkenteni fogja az irányadó kamatlábakat. „Feltéve, hogy nem lesznek nagy meglepetések – például a Közel-Keleten -, akkor a következő lépésünk egy csökkentés lehet, valószínűleg még az idén” – mondta a davosi Világgazdasági Fórumon tartott panelbeszélgetésen anélkül, hogy a lehetséges időpont pontos taglalásába bocsátkozott volna. A Bloomberg TV-nek pedig úgy nyilatkozott, hogy az EKB-nak „nem lenne szabad elhamarkodottan cselekednie”.

Tuomas Valimaki, az EKB Kormányzótanácsának finn tagja szerint sem lenne okos dolog elhamarkodottan csökkenteni a kamatokat. „Jobb várni még egy kicsit, mint idő előtt elhagyni a korlátozó szintet, majd utána esetleg visszakozásra kényszerülni” – mondta Valimaki. „Egyértelműen szükségesnek látom elegendő bizonyíték összegyűjtését arról, hogy jó úton járunk”. Ehhez egyebek között ajánlatos még mérlegelni az euróövezeti tagországokban a bérrendezések hatásait, amelyek az első negyedévet követően várhatóak.

Egyebek között ezért nem tartja egyelőre ésszerűnek Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke sem az első kamatcsökkentés lehetséges időpontjáról kezdeményezett vitákat. „Az infláció tekintetében még van hova fejlődni” – mondta kedden Davosban az ntv egyik panelbeszélgetésén. „Arról spekulálni, hogy mikor lehetne esetleg kamatot csökkenteni, szerintem még túl korai lenne” – ismételte meg korábbi kijelentését.

Mario Centeno, a portugál központi bank elnöke szerint az EKB akkor fogja megvitatni az irányadó kamatlábak csökkentését, amikor annak eljön az ideje. „Ha azt kérdezik tőlem, hogy eljött-e már ennek az ideje, akkor véleményem szerint fel kell készülnünk a téma megvitatására. Semmilyen lehetőséget sem szabad kizárni” – mondta.

Az EKB 2022 nyarától tíz alkalommal emelte meg a kamatokat az infláció elleni küzdelemben. A pénzpiaci betétkamatláb, amelyet a pénzintézetek kapnak amikor többletforrásokat parkoltatnak a jegybanknál, jelenleg 4,00 százalék. Ez a legmagasabb szint a monetáris unió 1999-es kezdete óta. Az euróövezetben az infláció a 2022 őszi, időnként tíz százalék feletti csúcsról 2,9 százalékra csökkent 2023 decemberében. Az EKB inflációs célja 2,0 százalék.

Az EKB legutóbbi felmérése a rövid távú inflációs várakozások jelentős csökkenését mutatta ki a fogyasztók körében. A novemberi felmérés szerint tizenkét hónapon belül 3,2 százalékos inflációra számítanak. Az előző, októberi felmérésben még 4,00 százalékot jósoltak.

kamat

borítókép forrása: Shutterstock