2024 július 19

A legnagyobb brit bankok átmentek a stresszteszten

A nyolc legnagyobb brit bank sikeresen vette a sztressztesztet: elegendő tőkével rendelkeznek ahhoz, hogy ellenállók maradjanak még a 2008-as globális pénzügyi válságnál is rosszabb, a Bank of England (BoE) által modellezett feltételek mellett.

A BoE szerdai közlése szerint a brit bankrendszer továbbra is képes lesz támogatni a háztartásokat és a vállalkozásokat a magas kamatlábak időszakában, még akkor is, ha az ország gazdasági és pénzügyi feltételei a jelenleg vártnál nehezebbek lennének. A nyolc bank adja a brit hitelek 75 százalékát.

A Bank of England közleménye szerint stressztesztjének eredményei azt mutatják, hogy a nagy brit bankok ellenállók egy súlyos stresszforgatókönyvvel szemben, amely olyanokat tartalmaz, mint a lakásárak összeomlása, a tartósan magas infláció, a növekvő globális kamatlábak, a mély recesszió és lényegesen magasabb munkanélküliség az Egyesült Királyságban és általában a világgazdaságban. A modellezett esetben a bankok tőkemegfelelése a szükséges szint felett maradt, a vizsgált pénzintézetek egyikének sem kell tőkét bevonnia – hangsúlyozta a BoE.

A stressztesztben a Barclays Plc, a HSBC Holdings Plc, a Lloyds Banking Group Plc, a Nationwide Building Society, a NatWest Group Plc, a Banco Santander SA brit részlege, valamint a Standard Chartered Plc és a Virgin Money UK Plc vett részt – közölte a távirati iroda.