2024 április 22

A járvány előtti szint közelében Svájc gazdasága

A svájci kormány gazdasági államtitkárságának (SECO) csütörtökön kiadott jelentése szerint április-júniusban a bruttó hazai termék (GDP) negyedéves összevetésben 1,8 százalékkal nőtt. Elemzők jobb adatra, 2 százalékos bővülésre számítottak az első negyedévben mért 0,4 százalékos csökkenés után. Éves összehasonlításban 7,7 százalékkal ugrott meg a gazdaság teljesítménye a második negyedévben – adta hírül a távirati iroda.

Elemzők azonban 9 százalékos növekedést vártak az első negyedéves 0,7 százalékos visszaesés után. Összességében a hazai össztermék már csak 0,5 százalékkal volt alacsonyabb a világjárvány kirobbanását megelőző negyedév, azaz a 2019 október-decemberi szintnél.

Negyedéves összevetésben a feldolgozóipar 0,9 százalékkal, a kereskedelem 4,8 százalékkal, a szálláshely és vendéglátás kategória 48,9 százalékkal, a művészet, szórakoztatás és szabadidő kategória pedig 52,9 százalékkal nőtt. Kiadási oldalról tekintve a lakosság fogyasztása 4,1 százalékkal, a kormányzaté pedig 5,5 százalékkal nőtt. Éves összehasonlításban a feldolgozóipar teljesítménye 15,2 százalékkal, az építőiparé 6,8 százalékkal, a kereskedelemé 6,3 százalékkal, a szálláshely és vendéglátásé 38,1 százalékkal, a művészeteket, szórakoztatást és szabadidős tevékenységeket felölő szolgáltatások pedig 129,5 százalékkal nőttek.

A svájci kormány júniusban javította a gazdasági növekedési előrejelzést, mivel a járványt fékező intézkedések enyhítése erősítette a fellendülésbe vetett bizalmat és azokat a reményeket, hogy a GDP az addig vártnál korábban meghaladhatja a válság előtti szinteket. Mindazonáltal Svájcot is elérte a járvány negyedik hulláma, és a pénzügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy jelentős kockázatok fenyegetik az államháztartást és a gazdasági fellendülést.

A júniusi előrejelzésben még úgy számolt a kormány, hogy idén 3 százalékkal nő a GDP, jövőre pedig 3,3 százalékkal. Svájc reál GDP-je tavaly 2,4 százalékkal csökkent, két éve, 2019-ben pedig 1,2 százalékkal bővült. Svájcban a SARS-CoV-2 vírus által igazoltan megfertőzöttek száma meghaladta a 785 ezret, a halálos áldozatok száma pedig több mint 11 ezerre rúg. A betegségből felgyógyultak száma megközelítette a 710 ezret.