2024 július 25

Delta Air Lines – A csomagtartóban is majdnem utasok ültek

A Delta Air Lines profitja csaknem 60%-kal nőtt a harmadik negyedévben. Az erős utazási kereslet a nyár folyamán is folytatódott, különösen a nemzetközi utak esetében. A légitársaság az üzemanyagárak megugrása miatt a becslések alsó határa felé prognosztizálta a nyereséget.

A negyedéves jelentésében a Delta közölte, hogy részvényenként 6-6,25 dolláros profitra számít, igaz júliusban még 6-7 dolláros nyereséget prognosztizáltak.

A tendencia folytatását várják

A Delta az idei évre vonatkozó szabad cash flow becslését 2 milliárd dollárra csökkentette a nyáron jósolt 3 milliárd dollárról. Mindazonáltal az év utolsó három hónapjában szilárd utazási keresletre számítanak. Becslésük szerint a bevétel 9-12%-kal emelkedik 2022 azonos negyedévéhez képest. A egy részvényre jutó nyereség pedig 1,05-1,30 dollár lesz, ami megfelel a várakozásoknak. „Arra számítunk, hogy a negyedik negyedévben is ugyanazok a trendek folytatódnak majd, mint eddig” – nyilatkozta Ed Bastian, a társaság vezérigazgatója.

Más légitársaságok is csökkentették harmadik negyedéves előrejelzéseiket az üzemanyagárak megugrása miatt. „Nyilvánvalóan van némi rövid távú nyomás az üzemanyag miatt, mivel a harmadik negyedévben gyorsan emelkedett, és viszonylag magasan marad a negyedik negyedévben is az ár” – jegyezte meg Bastian.

Elemzői várakozások

A Delta majdnem 14,6 milliárd dolláros korrigált bevételt ért el az utóbbi három hónapban, ami 13%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ez összhangban van az elemzői várakozásokkal. A nettó nyereség az időszakban 1,11 milliárd dollár volt, részvényenként 1,72 dollár, ami 59%-kal több az egy évvel korábbi 695 millió dollárnál, azaz részvényenként 1,08 dollárnál.

A Delta és más globális légitársaságok kifejezetten erős keresletről számoltak be a külföldi, különösen a transzatlanti utazások tekintetében. A harmadik negyedévben 34%-kal nőtt az ilyen típusú járatokból származó bevétel a tavalyi évhez képest – közölte a CNBC hírügynökség.

A Delta gépei a negyedévben 88%-os telítettséggel repültek, ami 1 százalékponttal több, mint az egy évvel korábbi időszakban, annak ellenére, hogy belföldön és nemzetközi viszonylatban többletkapacitással rendelkeztek. Az utasokból származó egységnyi bevétel 1,5%-kal csökkent az előző évhez képest. A repülőjegyárak az elmúlt hónapokban lefelé fordultak, mivel a légitársaságok növelték járatszámaikat és bővítették menetrendjüket.

Nemzetközi utazások

A nemzetközi utazások megugrása mellett a légitársaság közlése szerint a prémium osztályú ülések, például a business osztály és a prémium turistaosztály iránti kereslet erőteljes növekedését tapasztalták. A turistaosztályból beérkezett bevétel 6,62 milliárd dollár volt, ami 12%-kal több, mint egy évvel korábban, míg a prémium termékek értékesítése 17%-kal 5,11 milliárd dollárra emelkedett – közölte a Delta.