2024 július 14

Bezzeg Németországban csak 2,2 százalék az infláció

Lassult a németországi infláció júniusban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön ismertetett végleges adatai szerint.

Júniusban a fogyasztói árak 2,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Májusban 2,4 százalékon állt az infláció Németországban. Egy hónap alatt május után júniusban is 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Németországban az energiaárak 2,1 százalékkal estek júniusban az egy évvel korábbihoz képest, miután májusban kisebb mértékben, 1,1 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerárak gyorsuló ütemben, 1,1 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a májusi 0,6 százalékos drágulást követően.

A szolgáltatások ára májusban és júniusban egyaránt 3,9 százalékkal nőtt. A gyakran volatilis energiaárak és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció júniusban 2,9 százalék, 2022 februárja óta a legalacsonyabb volt a májusi 3,0 százalékot követően. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált éves HICP harmonizált fogyasztói árindex júniusban 2,5 százalékra csökkent a májusi 2,8 százalékról, havi szinten pedig júniusban a májusival megegyező, 0,2 százalék volt – közölte a távirati iroda.