2024 május 21

Az OMV Petrom szerint nem késhet a fekete-tengeri földgáz kitermelése

A Fekete-tenger legjelentősebb gázmezőjében, a Neptun Deepben az osztrák cég birtokolja a kitermelési jog 50 százalékát, másik 50 százalékát az amerikai ExxonMobil, amely jelenleg tárgyalásokat folytat a román Romgaz vállalattal a részesedés megvásárlásáról.

Verchere elmondta, hogy amennyiben az idén nem születik meg a befektetők számára kedvezőbb jogszabály-m ódosítás „lekéshetik azutolsó vonatot is”, utalva ezzel arra, hogy Románia is vállalta, hogy 2050-ig klímasemlegessé teszi az energiatermelését. A vezérigazgató szerint emiatt létfontosságú lett, hogy a jogszabálymódosítás az idén megtörténjen, mert az átállás ideje alatt szükség lesz a gázra, hogy kiváltsa a környezetszennyezőbb szenet az energiatermelésben, ezért „iparkodnunk kell, és tudnunk kell, hogy ez a beruházás fontos Románia számára”. Mint mondta, csak akkor hajlandók befektetni, ha stabil adójogi környezetre számíthatnak, hiszen több milliárd euróról van szó.

Szintén szerdán Rainer Seele, az OMV vezérigazgatója Bécsben úgy nyilatkozott, hogy a Petrom jövője és kilátásai szempontjából „fontosabb, mint valaha” a fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező kitermelése ismertette a távirati iroda.

A tavaly decemberben hatalomra került jobbközép kormány megígérte, hogy a befektetők számára kedvezőbben módosítja az úgynevezett offshore-törvényt, de mindeddig nem történt érdemleges lépés. A földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gázmennyiség rejlik.