2023 január 31

Szakadó dollár, izgatott befektetők – Fed minutes

Az ülés szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a döntéshozók továbbra is a vártnál nagyobb ütemű áremelkedés megfékezésére összpontosítanak, és aggódnak amiatt, hogy a pénzügyi piacokon “tévesen” azt gondolják, hogy az infláció elleni küzdelem iránti elkötelezettségük bármilyen módon enyhülhet.

A tisztviselők azonban azt is elismerték, hogy az elmúlt évben “jelentős előrelépést” értek el a kamatlábak elégséges emelésében ahhoz, hogy az infláció csökkenjen. Ennek eredményeként a központi banknak most egyensúlyt kell teremtenie az emelkedő árak elleni küzdelem és a gazdaság túlzott lelassulásának kockázata között. Ez azonban “potenciálisan a legkiszolgáltatottabb csoportokra róhatja a legnagyobb terheket” a szükségesnél nagyobb munkanélküliség révén.

“A legtöbb résztvevő hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a rugalmasságot a politika restriktívebb irányba történő elmozdításakor” – áll a jegyzőkönyvben, ami azt jelzi, hogy a tisztviselők a január 31-február 1-jei üléstől kezdve készek lehetnek a negyed százalékpontos emelésekre való visszavezetésre, de nyitottak maradtak a vártnál is magasabb “végkamat” felé, ha a magas infláció továbbra is fennáll.

A piac reakciója

A piac vegyesen reagált, a főbb amerikai indexek enyhe emelkedés után esést könyveltek el, azonban mivel a dokumentumban szereplő információk nagyjából már be voltak árazva, drasztikus reakciót nem láthattunk a piacokon.

A forint erősödött a dollárral szemben, tovább menetelve a 370-es szint felé.

Forrás: reuters.comm, federalreserve.gov.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!