2023 február 04

Megosztott republikánusok Amerikában

A kamara vezető republikánusának, Kevin McCarthynak nem sikerült megszereznie a nagyhatalmú házelnöki poszthoz szükséges többséget, mivel a keményvonalas konzervatívok egy frakciója nem volt hajlandó támogatni őt, annak ellenére, hogy még Donald Trump is az ő ügye mögé sorakozott fel.

A kaliforniai McCarthy már ért el sikereket pártja színeiben, hiszen a félidős választásokkor megszerezte a kamara feletti “hatalmat”.

Ellenfelei azonban úgy tekintenek rá, mint egy olyan alkudozóra, akinek talán nincs gyomra ahhoz, hogy a kormányzati kiadásokkal – a 2024-es elnökválasztás fő kampány pontja – sikeres harcot vívjon a demokrata elnökkel és pártjával.

“Harcolni fog értünk? Hajlandó-e megállítani a kormányt?” – mondta kedden a Reutersnek Ralph Norman képviselő, egyike annak a legalább 19 republikánusnak, akik minden szavazáson ellene szavaztak. “A múltja nem erre utal”.

McCarthy támogatói, akik 10:1 arányban vannak többségben az ellenzőkhöz képest, egyre frusztráltabbak amiatt, hogy pártjuk képtelen megválasztani a vezetőjét, ami általában egy rutinszerű szavazás minden kétéves törvényhozási ülésszak kezdetén.

A késedelem megakadályozta az egyes törvényhozókat abban, hogy letegyék hivatali esküjüket, és olyan prioritásokkal foglalkozzanak, mint a demokrata elnök kormányzásának vizsgálata.

“Rengeteg üzenetet kapok konzervatívoktól, akiknek elegük van ebből” – mondta Marjorie Taylor Greene képviselő, McCarty támogatója, aki a kongresszus egyik legkonfrontatívabb képviselőjeként szerzett magának hírnevet.

A vezetési harc elkeserítően indult az új republikánus többség számára a képviselőházban, miután a pártnak a novemberi választásokon sikerült megszereznie a többséget.

Legutóbb 1923-ban fordult elő, hogy a képviselőház nem tudott házelnököt választani az első szavazáson. Akkor 9 szavazás után sikerült eldönteni a vitát.

A Ház csütörtökön amerikai idő szerint délben tér vissza.

Új alternatíva?

McCarthy szerdán késő este azt mondta, hogy haladást ért el, de nem volt világos, hogy sikerült-e meggyőznie a tartózkodókat, vagy a pártnak alternatívát kell keresnie.

A lehetőségek között szerepel a második számú képviselőházi republikánus Steve Scalise és Jim Jordan képviselő – aki keddi jelölésekor 20 szavazatot kapott. Mindketten közölték, hogy McCarthy mögé állnak.

A republikánusok a demokraták segítségét is kérhetik.

Ro Khanna demokrata képviselő a Reutersnek elmondta, hogy ő és mások is támogatnának egy mérsékelt republikánust, aki hajlandó lenne megosztani a demokratákkal az idézési jogkört, és elkerülni a kormányzati finanszírozás és az adósságplafon körüli huzavonát.

Hakeem Jeffries, a képviselőház demokrata frakcióvezetője azonban újságíróknak azt mondta, hogy a republikánusok nem keresték meg őket, hogy megvitassák ezt a lehetőséget.

McCarthy támogatói azt mondták, hogy kitartanak mellette.

“Húsz ember követeli, hogy 201 feltétel nélkül adja meg magát nekik. Nos, én nem fogom megadni magam” – mondta Trent Kelly republikánus képviselő egy szerda esti sajtótájékoztatón.

A szerdai három sikertelen szavazás – a keddi három sikertelen szavazást követően – egyúttal Trump megrovásaként is szolgált, aki arra szólította fel a republikánusokat, hogy fogjanak össze McCarthy mögött.

Trump továbbra is befolyásos figura a republikánusok körében, és egyelőre ő az egyetlen bejelentett elnökjelölt 2024-re.

Egyes republikánusok szerint a patthelyzet nem valószínű, hogy hamarosan véget ér. “Ez akár a hétvégéig is eltarthat. Reméljük, hogy nem, de előfordulhat” – mondta Scott Perry képviselő, McCarthy ellenfele.

Forrás: reuters.com