2024 május 23

Le akarják tartóztatni Trumpot?

Donald Trump, volt amerikai elnök tegnap jelentette be, hogy szerinte kedden letartóztatják. Az eljárás a New York-i ügyészek vádemelését igényli, akik a volt elnök szerint egy pornósztárnak fizetett hallgatási pénz miatt akarnak lépéseket tenni ellene. A republikánusok képviselője tiltakozásra szólította fel követőit.

Tiltakozás egy valótlan esemény ellen?

„A korrupt Manhattan-i ügyészség törvénytelen kiszivárogtatásai azt jelzik, hogy … – bizonyíték nélkül is – … a nagy lehetőségekkel megáldott republikánus jelöltet és az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnökét jövő hét kedden letartóztatják” – írta Trump az Igazság közösségi oldalon.

A milliárdos szóvivője azt mondta, hogy a volt elnököt nem értesítették a letartóztatásról. Trump nem szolgáltatott bizonyítékot a kerületi ügyészség kiszivárogtatására és nem beszélt a lehetséges vádakról a bejegyzésében.

A vizsgálatra majd csak a 2024-es elnökválasztási pályázatok idején fog sorkerülni. Trump is a republikánusok jelöltjei között van, jelenleg az egyedül.

Eddig egyetlen amerikai elnök ellen sem emeltek – hivatali ideje alatt vagy utána – büntetőjogi vádat. Trump azt mondta, hogy akkor is folytatja a kampányt, ha bűncselekménnyel vádolják.

Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész szóvivője – akinek hivatala nyomozást folytat egy 130 ezer dolláros hallgatási kifizetés ügyében, amelyet Trump volt személyes ügyvédje, Michael Cohen fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek – nem kívánt nyilatkozni.

Boszorkányüldözés vagy valós bűntény

Források szerint Bragg hivatala bizonyítékokat terjesztett az esküdtszék elé a kifizetésről, amely Trump 2016-os kampányának utolsó napjaiban történt. A pénzért cserébe Daniels-nek hallgatnia kell az egy évtizeddel korábbi, állítása szerint Trumppal folytatott viszonyáról. A volt elnök tagadta a viszony megtörténtét, és boszorkányüldözésnek nevezte a demokrata Bragg által folytatott vizsgálatot.

Egy további tanú várhatóan hétfőn jelenik meg az esküdtszék előtt Trump ügyvédeinek kérésére – közölte szombaton egy, az ügyet ismerő személy.

Trump kijelentése, miszerint kedden várhatóan letartóztatják, olyan híradásokon alapul, amelyek szerint Bragg irodája találkozni fog a bűnüldöző szervekkel, hogy felkészüljenek egy esetleges vádemelésre – mondta a névtelenséget fenntartva nyilatkozó személy.

A republikánusok is elítélik az eljárást

Az amerikai képviselőház republikánus elnöke, Kevin McCarthy szombaton elítélte a nyomozást.

„Már megint itt vagyunk – felháborító hatalommal való visszaélés egy radikális ügyész részéről, aki erőszakos bűnözőket hagy szabadon mászkálni, miközben politikai bosszút forral Trump elnök ellen” – fogalmazott McCarthy a Twitteren.

Forrás: investing.com

Képek forrása: shutterstock